Alternatieven voor Google Maps? Apple & Foursquare kiezen voor OpenStreetMap!

Google heeft enkele producten die we niet snel zien verdwijnen, zelfs met de felle concurrentie in de wereld van technologie. YouTube bijvoorbeeld is zo populair en bekend dat de kans dat een andere website YouTube van de troon stoot erg klein is. Ook de zoekmachine Google zelf is een mooi voorbeeld hiervan.

We dachten dat Google Maps ook niet te vermijden viel, maar Apple is het daar niet mee eens. Apple gebruikt al jaren Google Maps voor al zijn producten en vooral mobiele applicaties. De nieuwe iPhoto voor de iPhone en iPad is hier echter een uitzondering op.

OpenStreetMap

OpenStreetMap: een open source project

Voor deze iPhone/iPad applicatie gebruikt Apple zijn eigen kaartsysteem, gebaseerd op de data van OpenStreetMap. OpenStreetMap is een open source project dat gegevens verzamelt uit tal van bronnen. In Nederland kreeg het bijvoorbeeld de gegevens van het Nederlandse bedrijf AND, dit zorgt ervoor dat OpenStreetMap in Nederland vollediger is dan in de meeste andere landen. Daarnaast kunnen vrijwilligers gegevens toevoegen zoals aanpassingen aan het wegennet, fiets-en wandelpaden, … dingen die in Google Maps niet mogelijk zijn.

FourSquare ruilde Google Maps ook al in

Apple is echter niet de enige die Google Maps inruilt, ook FourSquare gebruikt dit open source project voor zijn desktopversie. De voornaamste reden is de kostprijs van Google Maps, voor een open source project betaal je namelijk niets. Daarenboven biedt de OpenStreetMap-api meer vrijheden dan Google Maps, dit is natuurlijk erg belangrijk voor een onderneming als FourSquare die letterlijk zijn volledige product op kaarten bouwt.

Daarnaast hoopt FourSquare dat de Creative Commons-licentie ervoor zorgt dat de kaarten voortdurend worden geüpdate en verbeterd. Een soort Wikipedia voor kaarten dus. En we weten allemaal dat iedereen 100% vertrouwt in de kwaliteit van Wikipedia. (Dit was lichte sarcasme voor iedereen die het niet meteen opmerkte.)

Google saved by The Queen!

Natuurlijk laat niet iedereen Google Maps vallen, het project is nog steeds de basis van de meeste smartphones, applicaties en tal van coole projecten. Een van de nieuwste projecten met Google Maps komt van HistoryPin. Zij hebben ter ere van haar diamanten jubileum op de troon (reeds 60 jaar) een wereldkaart gemaakt waarop foto’s van Queen Elizabeth II staan “gepint” met de passende datum.

Dit project is uniek doordat je sommige van deze foto’s kan bekijken in StreetView. Zo krijgt de foto een duidelijke kadering en geeft het tegelijk een leuk contrast tussen het moderne straatbeeld en hoe alles er toen nog uitzag. Dit is echter ook een open source project, met andere woorden iedereen die foto’s of herinneringen heeft aan Elizabeth II kan deze “pinnen” op de wereldkaart en in het straatbeeld.

HistoryPin werkt samen met Google Maps en Streetview voor het jubileum van Queen Elizabeth II

Executive Summary

Wat? OpenStreetMap een alternatief voor de api van Google Maps
En? Apple en Foursquare kiezen voor dit alternatief
Waarom? Het is open source, waardoor het gratis en eenvoudig aanpasbaar is

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *