7 tips voor een snellere website

Een mooie website oogt natuurlijk heel mooi, maar de website moet ook goed scoren in de zoekmachines. Eén van de factoren die hierbij een grote rol speelt, is de snelheid van je website. Laden je pagina’s traag, dan zal dit tot ergernis leiden bij de bezoekers. Niet alleen zullen ze niet meer terugkomen naar je website, je website zal ook lager ranken in Google. The Big G wil namelijk, net zoals je eigen bedrijf, ook kwaliteit leveren aan de gebruikers. En als je website die kwaliteit niet kan leveren, dan zal je onverbiddelijk dalen in de ranking.

Een snelle website is dus van vitaal belang, maar hoe doe je dit? Zelfs indien je niet zo technisch bent aangelegd, kan je toch nog enkele eenvoudige tips volgen die de snelheid van je website vast zullen verhogen.

1. Optimaliseer je HTML code

De code is het deel van de website dat wordt gelezen door Google. Opdat Google je code zou begrijpen en sneller zou kunnen crawlen, doe je er best aan om je code zo eenvoudig mogelijk te houden. Hoe meer nutteloze code, hoe langer het duurt om de pagina te crawlen door Google.

Je webpagina kan er qua design misschien wel heel mooi uitzien, dit wil niet zeggen dat de code van de website in orde is. Om te testen of je code wel voldoet aan de onofficiële standaarden, kan je een test doen bij W3C Validator. W3C kunnen beschouwd worden als inspecteurs voor HTML code. Zij hebben enkele standaarden opgesteld, die niet verplicht zijn, maar wel dienen als suggestie.

2. Herleid het gebruik van Flash en nutteloze features tot minimum

Flash is natuurlijk zeer flitsend en modern, maar het is niet meteen zoekmachine vriendelijk. Niet alleen is Google niet zo happig om Flash te indexeren, het zorgt er bovendien voor dat je website trager gaat laden.

Deze tip geldt niet alleen voor Flash, maar ook voor andere items zoals Javascript of jQuery, die de laadtijd van de pagina verhogen, en bovendien makkelijk achterwege gelaten kunnen worden. Zijn er items die de laadtijd verhogen, en niet echt een belang hebben voor jouw website, overweeg dan deze items te verwijderen.

Indien deze items toch onmisbaar zijn voor je website, bekijk dan of ze te implementeren zijn op een aparte pagina. Vermijd zoveel mogelijk deze content te implementeren op de sidebar, zodat ze niet bij elke pagina geladen moet worden.

3. Beperk de grootte van foto’s

Een website zonder foto’s oogt maar saai en eentonig, dus we zijn absoluut voorstander van enkele mooie foto’s op de website. Maar wees zuinig met de grootte van de foto’s. Indien de foto’s te groot zijn qua bestandsgrootte, dan kan dit de laadtijd van de foto vergroten, en dus ook van de website.

Probeer dus zeker om de bestandsgrootte van foto’s onder een bepaalde grens te houden. Zelfs wanneer je foto’s herwerkt tot minder dan 100kb kunnen foto’s nog mooi uitkomen op een website. Het hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de oorspronkelijke foto. De boodschap is echter wel om alle overtollige kilobytes overboord te gooien.

Let wel op, bij het uploaden van de foto’s naar de website moet de grootte van de bestanden al aangepast zijn. Indien je de grootte in je CMS aanpast, wordt nog steeds de volledige grootte van de foto geladen, om ze dan uiteindelijk op een kleine grootte weer te geven. Dit is kostbare laadtijd die verloren gaat.

4. Zuinig gebruik van widgets

Maak je een website via WordPress, dan ben je ongetwijfeld vertrouwd met widgets. Ze kunnen heel wat leuke nieuwe items aan je website toevoegen. Maar beperk het gebruik van widgets.

Ook widgets moeten immers geladen worden, en hoe meer widgets je activeert, hoe langer het duurt om al deze widgets te laden. Spring er dus zeker zuinig meer om.

5. Cache statische content

Cache zoveel mogelijk statische content als mogelijk in de browser. Cache is een tijdelijke opslagplaats voor data. Content die niet verandert kan hierin worden opgeslagen zodat deze niet opnieuw moet worden geladen. Hierdoor kan de laadtijd volledig besteed worden aan het laden van de nieuwe content.

6. Maak gebruik van CSS

Veel webdesigners maken vandaag de dag gebruik van CSS. Het staat voor Cascading Style Sheets. Je website opbouwen met CSS heeft twee belangrijke voordelen: enerzijds zal je veel tijd winnen bij het opbouwen van je website, maar anderzijds zal je ook de paginagrootte en downloadtijd van pagina’s verminderen. CSS verandert de code-tekst ratio in het voordeel van tekst, waardoor je in de ogen van zoekmachines relevantere content hebt.

7. Verminder server requests

Content die op een externe server wordt bewaard zal telkens een http requests uitsturen elke keer deze content wordt opgevraagd door een gebruiker. Dit zal de laadtijd van de pagina vertragen. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk content bewaard op externe servers, waardoor het aantal requests naar deze server tot een minimum worden herleid.

Ook de locatie van de server speelt een rol. Bevind je publiek zich voornamelijk in België, dan kan je best een server host nemen die zich ook in België bevindt.

Wil je zelf testen hoe snel je website is? Dat kan je doen via de Pagespeed tool van Google. Zij geven bovendien ook enkele tips om je website nog sneller te maken.

Executive Summary

Wat? De snelheid van je website is belangrijk voor je bezoekers en voor zoekmachines.
En? Vind hier 7 tips die je kunnen helpen bij het bouwen van een snelle website.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *