10 WordPress SEO tips voor een geoptimaliseerde blog!

seo-wordpressEen content management systeem (CMS) laat webbeheerders toe om vrij eenvoudig de content op hun site(s) te beheren. Er zijn verschillende bekende systemen zoals Drupal, Joomla en WordPress. In deze post zullen we het CMS WordPress bespreken en meerbepaald WordPress SEO tips. Aan de hand van deze tips kan u uw blog waardoor je dus beter gepositioneerd zal zijn op Google en andere zoekmachines.

1. Permalinks

Een goede URL structuur is belangrijk voor Google aangezien zo alle pagina’s degelijk gecrawld en geïndexeerd kunnen worden. Ga in WordPress naar je instellingen (settings), kies permalinks en vul bij “Custom Structure” het volgende in: /%postname%/. Dit zorgt ervoor dat de structuur van je website aangepast wordt naar ‘http://www.website.be/titel-blog-bericht’. Dit is duidelijker voor je bezoekers, maar ook voor de zoekmachines.

2. All-in-One SEO Plug in

De All-in-One SEO Plug in maakt het mogelijk om elk artikel apart te optimaliseren. Voor ieder artikel kan u een custom titel, beschrijving en keywords ingeven. De custom titel, beschrijving en keywords zijn eigenlijk extra kansen om gevonden te worden. Wat je daar invult, zal door zoekmachines getoond worden wanneer je in de zoekresultaten verschijnt. Het All-in-One SEO pack is makkelijk te downloaden en te installeren en is zeker en vast een meerwaarde op vlak van SEO.

3. Social media

Zoals jullie ondertussen al wel doorhebben, nemen sociale media toe in belang. Voor vele netwerken heb je een plug in, onder andere voor Twitter en Facebook. Voor meer sociale plug ins kan je altijd een kijkje nemen op de WordPress site.  Bovendien kan je ook RSS installeren op je site, ook hiervoor zijn voldoende plug ins voorhanden. Des te meer vermeldingen (links) je krijgt op sociale media, des te beter voor je positie op zoekmachines. Een sociale media plug in is dus zeker een must!

4. Google XML Sitemaps Generator Plugin

De XML sitemap is een belangrijk onderdeel van de site. Het zorgt ervoor dat je een platte navigatiestructuur in je site kan verwerken. Daardoor zijn alle onderliggende pagina’s maximaal 2 à 3 clicks van de home page verwijderd, wat beter is voor uw bezoekers maar ook voor de zoekmachines. In een sitemap kan u linken naar alle pagina’s wat betekent dat al de pagina’s op uw pagina wel degelijk gecrawld zullen worden. Ook hiervoor bestaat er een WordPress SEO plug in, namelijk de Google XML Sitemaps Generator Plugin.

5. SEO smart links

SEO Smart Links is een sterke plug in die SEO voordelen biedt zoals custom keyword lijsten, nofollow en die ervoor zorgt dat je blog posts interlinked zijn. De plug in linkt keywords en zinnen in je posts en commentaren automatisch met gerelateerde posts, pagina’s categorieën en tags op je blog. Bovendien laat het je toe je eigen keywords in te stellen en een set van matching URL’s samen te stellen. Ten slotte laat het je dus ook toe om nofollow attributes in te stellen en om links te laten openen in een nieuw venster.

Een sterke plug in dus, die er voor zorgt dat uw site een goede interlinking heeft en dat ook oude artikels onder de aandacht blijven doordat er in nieuwe artikels automatisch naar gelinkt wordt.

6. Optimaal gebruik van de <H>-tags

Bij het kiezen van je WordPress thema moet je niet alleen rekening houden met het uitzicht ervan maar moet je ook nagaan of ze geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Kies voor een thema dat optimaal gebruik maakt van <h> tags want dat is één van de dingen die voor Google belangrijk zijn. En ook voor de gebruikers is dit een pluspunt omdat zij makkelijk en snel kunnen zien wat belangrijk is en wat minder belangrijk is. Titels moeten in een <h1> tag, subtitels in <h2> enzovoort. Je kan tot <h6> gaan.

7. Snelheid!

Snelheid is één van de ranking factors van Google. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat je website zo snel mogelijk laadt. Een goed hulpmiddel hiervoor is de WP Super cache plugin. Bij het kiezen van andere plug ins, moet je rekening houden met hun laadtijd. Als de laadtijd te lang is, moet je overwegen een andere plug in te zoeken of de plug in simpelweg te verwijderen van je site. Normaal gezien zal een site trager laden wanneer er meer plug ins op geïnstalleerd zijn. Stel dus een lijst samen van de belangrijkste plug ins voor jouw site en houdt rekening met hun laadtijd. Ten slotte kan je ook gebruik maken van een Site Speedup om de laadtijd van je site te verkleinen.

8. Goede titels

Een tip die je misschien al meerdere keren tegengekomen bent, maar toch een zeer belangrijke! Tracht een zo goed mogelijke titel te formuleren en geef deze ook in in het All-in-One SEO pack. Tracht via keyword research via de Google Keyword Tool, of een ander hulpmiddel, te achterhalen wat de gezochte keywords zijn die relevant zijn voor het artikel dat je geschreven hebt.

Bij voorkeur kies je long tail keywords aangezien mensen meerdere zoekwoorden ingeven bij de meeste van hun zoekopdrachten en omdat de concurrentie op brede termen hoger ligt dan bij specifieke termen. Tracht vervolgens één of twee keywords in je titel te verwerken, zo kan je titels optimaliseren voor zoekmachines.

9. Beschrijving en keywords

De All in one SEO plugin geeft je bij elke pagina de mogelijkheid om een beschrijving (description)  en keywords op te geven voor de meta-tags. Het is belangrijk om keywords te gebruiken die relevant zijn voor je tekst en er dus ook in voorkomen. In je beschrijving geef je een samenvatting van het artikel, bij voorkeur met enkele keywords erin, waarmee je gebruikers van zoekmachines tracht te overtuigen je site te bezoeken. Je kan er dus ook een CTA in verwerken zodat mensen (hopelijk) meer geneigd zijn je artikel(s) te lezen.

Uiteraard zijn er nog veel meer SEO tips en SEO plug ins die je kan gebruiken en installeren voor WordPress search engine optimization. Bezoek daarom eens de site van WordPress zelf. Wil je meer weten over verschillende content management systemen (Joomla, Drupal, WordPress)? Lees dan deze post over CMS.

10. Noindex archief pagina

Nadat je de All-in-One SEO pack geïnstalleerd hebt, is het belangrijk om na te gaan of de archief pagina geïndexeerd wordt. Je kiest er best voor om deze niet te laten indexeren aangezien dat tot duplicate content zal leiden. Er bestaat wat onenigheid over of duplicate content nu goed of slecht is voor SEO, maar je vermijd het bij voorkeur toch. Google gebruikt immers een duplicate content filter waardoor pagina’s, die volgens Google duplicate content bevatten, niet geïndexeerd worden.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *