TEDx Brussels 2012 recap – BANG, BANG, they shot us down!

TEDx Brussels vond dit jaar plaats in de Bozar op 12 november

Eergisteren vond TEDx Brussels met thema BANG, BANG plaats in de Bozar en we zijn er nog steeds niet van bekomen. In eerste plaats omdat we dankzij het Brusselse verkeer de TED talk van Steve Wozniak hebben moeten missen maar anderzijds door de wervelwind aan topics, sprekers en ideeën!

Onze hoofden en die van de 2.200 aanwezigen zijn weer netjes gevuld met allerlei ideeën en concepten voor de toekomst rond het thema ‘Bits, Atoms, Neurons, Genes‘. Van onze gezondheid en hoe ons onderwijs moet evolueren over de toekomstige vormgeving van steden tot de sociale revolutie met als rode draad uiteraard het thema Bits, Atoms, Neurons en Genes …

Van het internet dat vergeet tot de sociale revolutie

Verschillende sprekers die aan de top van hun vakgebied staan, kwamen gisteren langs op TEDx Brussels voor een 12 tot 18 minuten durende TED talk. Allen hielden ze een pleidooi voor een betere toekomst: de toekomst van het internet & social media, de toekomst van onze gezondheid (van neurobiologie tot de digitalisering van ons eigen lichaam), de toekomst van ons onderwijs en onze steden, …

Aftrappen deden we met Andrew Keen, schrijver van het boek Digital Vertigo,  aangezien we de eerste TED talks jammer genoeg gemist hebben. Andrew Keen is allesbehalve een voorstander van de sociale revolutie en pleit zelfs voor een internet dat in staat is om te vergeten. We plaatsen namelijk zoveel informatie over onszelf online – enerzijds om onszelf op te hemelen wat Keen ‘Digital Narcissism’ noemt – dat we zelf data aan het worden zijn. Keen verwijst daarbij naar de Google Glasses die ons alles kan vertellen over een persoon als we door de bril naar iemand kijken. Zo is er geen privacy meer noch mysterie. Een internet dat vergeet is dus zeer belangrijk om onszelf niet te verliezen in de sociale vortex. Oh ja, Andrew Keen opzoeken op Facebook is niet nodig, hij heeft z’n profiel immers verwijderd…

Andrew Keen over de social media cult op TEDx Brussels 2012

Xavier Damman bracht een totaal tegenovergesteld verhaal over de positieve impact van de sociale revolutie op de manier waarop nieuws gemaakt wordt. Volgens Xavier, de oprichter van Storify, is iedereen tegenwoordig een reporter en is de bevolking de media aan het worden. Als je weet dat er slechts 1 reporter (van persbureaus als AP, Reuters, en anderen) per 50.000km² is, dan weet je dat er heel wat relevant nieuws verloren gaat. Bovendien heeft tegenwoordig iedereen een smartphone en hebben veel mensen toegang tot het internet waardoor nieuws razendsnel gedeeld en verspreid wordt. Sociale media vormen dus een mooie aanvulling op de traditionele media.

Xavier Damman pleit voor de sociale revolutie in de Bozar op TEDx Brussels 2012

Xavier haalde het voorbeeld aan van de busbegeleidster Karen Klein uit Amerika die gepest werd door de leerlingen op haar bus. Nadat iemand het hele gebeuren filmde en online gooide, kwam er heel wat steun vanuit verschillende hoeken van de wereld. Men startte zelfs een soort van funding project op waarbij geld ingezameld werd om de vrouw een reis cadeau te doen om alles achter zich te kunnen laten. Die reis kostte ‘amper’ 3.000 dollar maar er werd veel meer geld opgehaald dat de vrouw achteraf gebruikte om de Karen Klein Anti-Bullying Foundation op te richten en zo trachten een einde te maken aan het pesten. Mocht er geen sociale revolutie geweest zijn, had zulk nieuws nooit naar boven gekomen. Xavier gaat zelfs nog een stapje verder door naar o.a. de Syrische revolutie te verwijzen waar de media verboden werd om nieuws te maken over de revolutie maar waar de bevolking het heft in eigen  handen nam om de wantoestanden in hun land aan de wereld te tonen.

Sociaal, muzikaal, … Geniaal!

Het wereldberoemde Belgische vrouwenkoor Scala zorgden tussen de 4 sessies ook telkens voor een knap muzikaal intermezzo. Als laatste brachten ze trouwens ons tweede nationale volkslied “Ik hou van u” op een zeer ludieke manier door ook het publiek erbij te betrekken.

Scala brengt "Ik hou van u" op TEDx Brussels - BANG, BANG

Doorheen de Bozar stonden overigens ook verschillende zuilen opgesteld waarmee je d.m.v. een e-card kon inchecken op de verschillende TED talks, de lunch room en ja, zelfs het toilet! Leuke feature die zeker en vast gezorgd heeft voor meer buzz rond het TEDx event.

De Getyoo kiosks waar je d.m.v. een e-card kon inchecken op Facebook & Twitter - TEDx Brussels 2012

Wat TEDx Brussels ten slotte onderscheidt van andere events is het feit dat ze er ook kinderen bij betrekken. Zo was er ook dit jaar het TEDx Kids event (Frankenkids) waarbij verschillende sprekers in workshops de kinderen warm maakten voor hun ideeën rond neurobiologie, biowetenschappen en moleculaire chemie. Aangezien de kinderen onze toekomstige generaties vormen en dus ook aan de bakermat van onze toekomst staan, is het belangrijk hen warm te maken voor de toekomstige problematiek. Een anekdote om niet te vergeten is dat een 11-jarig meisje door het TEDx Kids event van vorig jaar erop gebrand was een remedie voor kanker te vinden wat het belang van dit soort events aantoont en wat meteen ook een mooie bevestiging was van het pleidooi van Ben Kesters. Hij pleit namelijk voor een onderwijs waarbij ook de gemeenschap en de technologie betrokken wordt en waar in eerste plaats uitgegaan wordt van de interesses van de scholieren.

Andere sprekers die ons sterk aanspraken, waren Zoe Laughlin, Greg Gage (met de primeur van de dansende kakkerlak), Ben Kestner, Alexander D’Hooghe en Jeroen Raes. In volgende artikels gaan we verder in op de verschillende TED talks.

We danken alvast de organisatie voor dit zeer indrukwekkende event met een al even indrukwekkende lijst aan sprekers en locatie! We kijken alvast uit naar TEDx Brussels 2013 om nogmaals van onze sokken geblazen te worden!

Wie graag de foto’s van TEDx Brussels 2012 bekijkt, surft best even naar de TEDx Brussels Flickr stream.

 

 

 

 

Executive Summary

Algemene samenvatting van het TEDx Brussels event dat plaatsvond in de Bozar op 12 november 2012
Artikels over de verschillende TEDx talks komen later nog aan bod!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *