How to: effectieve how to content schrijven

how-to-300x270How-to content: je kent het waarschijnlijk wel. Het zijn van die handige lijstjes die stap voor stap uitleggen hoe je nu juist die cake bakt of een analytics tool juist op je blog of website moet inpassen. Ze kunnen beperkt en zuiver instructioneel zijn, maar ook heel uitgebreid en inspirerend. Toch zijn er een paar gemene delers die je best in je achterhoofd houdt bij het schrijven van how-to content.

Kies de juiste how-to

How-to content kan onderverdeeld worden in twee hoofdcategorieën: instructie en inspiratie. Ze vragen alle twee een verschillende aanpak.

Instructie how-to

Een instructionele how-to is een procesgerichte stappenlijst voor het afwerken van een taak of project. Je beschrijft het doel en de nodige tools, en je loodst de lezer stap voor stap door het hele proces. Doe-het-zelffiches vallen bijvoorbeeld ook onder deze categorie.

Inspiratie how-to

Een inspiratie how-to is een gids die de lezer helpt bij de verwezenlijking van zijn doel, maar niet is opgebouwd een specifieke stappenlijst. Je voorziet hierbij bijvoorbeeld aanwijzingen of referentiemateriaal.

Weet voor wie je schrijft

Vraag jezelf steeds af of je how-to wel geschikt is voor je publiek. Zoekt je publiek naar eenvoudige oplossingen of complexe instructies? Het is dus belangrijk om je lezers te kennen en content te schrijven waar ze echt iets mee kunnen. Je how-to moet je lezers helpen bij het verwezenlijken van een doel. Evalueer dus je teksten en stuur bij als het nodig is.

Gebruik humor

Akkoord, niet elk onderwerp leent zich tot humor. Maar dat betekent niet dat je how-to een droge opsomming hoeft te zijn. Denk ook steeds aan het evenwicht van je content: de relevantie en kwaliteit van je how-to tekst mag uiteraard niet teniet gedaan worden door een te veel aan luchtigheid. Een goed evenwicht zal zorgen voor een betere user experience en vergroot je kans om gedeeld te worden.

Executive Summary

How to: effectieve how to content schrijven
How-to teksten zijn er in alle vormen en maten. Toch zijn er een paar gemene delers die je best in je achterhoofd houdt. Ontdek ze hier.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *