Externe content opnieuw publiceren op je blog: een goed idee?

externe-content-blog-300x172Een manier de bezoekers van je blog te voorzien van interessante content, is content die eerder op andere plaatsen gepubliceerd was op je blog posten. Zo zorg je voor echt interessante blogposts. Maar is het wel een goed idee? Copyright valkuilen en Google’s indexeringsstrategie zijn belangrijke factoren om mee rekening te houden.

Zorg ervoor dat je rechten hebt op de externe content

Regel 1: gebruik nooit content die je niet zelf geschreven hebt en waar je geen rechten op hebt. Publiceer alleen externe content op je blog als je een expliciete toestemming hebt van de eigenaar. Teksten kopiëren en plakken is verboden, dus daar begin je maar beter niet aan. Content die al van jou was maar bijvoorbeeld alleen offline gepubliceerd werd, kan je natuurlijk wel probleemloos recycleren op je blog.

Is herpubliceren op je blog wel een goed idee?

Naast de copyright-regels zijn er uiteraard nog andere factoren die meespelen. Is het de bedoeling van je blog om jezelf te positioneren als autoriteit in je vakgebied? Dan zal externe content daar niet bij helpen. Daarnaast kan de schrijfstijl van de externe content ook erg verschillen van wat je normaal op je blog publiceert, hou ook daar rekening mee.

Zoekmachines tonen enkel originele content, geen kopies

Vele blogs, zeker die van bedrijven, hebben geen echte volgers. Ze halen hun lezerspubliek vooral uit mensen die via een zoekopdracht op de blog terechtkomen. Hier zit dan ook de grootste valkuil van externe content opnieuw publiceren. Zoekmachines zijn slim genoeg om te zien dat een artikel een kopie is van een origineel artikel. Het oudste artikel wordt aanzien als origineel en dat is meteen ook het enige artikel dat op een goede plaats getoond zal worden in de zoekresultaten. Google gaat er van uit dat mensen vooral op zoek zijn naar het origineel. Door externe content opnieuw te publiceren vul je dus wel je blog, maar je zal er veel minder bezoekers mee aantrekken dan met originele, zelfgemaakte content.

Zo wordt externe content opnieuw publiceren wel zinvol

Externe content gewoon – mits toestemming – opnieuw publiceren op je blog is dus weinig zinvol. Wat je wel kan doen is je eigen mening over het artikel in enkele paragrafen uitleggen op je eigen blog en vervolgens linken naar het originele artikel. Zo creëer je met weinig moeite eigen content en kunnen je lezers toch ook het originele artikel lezen. Laat deze link openen in een nieuw tabblad, zodat je lezers wel zullen terugkeren naar jouw blog.

Executive Summary

Door externe content te recycleren vul je snel je blog met interessante content
Toch is dit niet zo’n goed idee. Copyright en de indexering in Google zijn maar enkele redenen waarom je dit beter niet doet.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *