Wat mogen we verwachten op Apple’s WWDC 2012?

Volgende week maandag begint in San Fransisco het jaarlijkse Worldwide Developers Conference van Apple, kortweg het WWDC. Voor liefhebbers van tech en gadgets elk jaar opnieuw een hoogmis, want in het verleden presenteerde Apple tijdens de Keynote Speech van dit event al talloze versies van de iPhone, de iPad, Mac-computers en nog veel meer.

Ook dit keer draait de geruchtenmolen op volle toeren, en wordt er volop gespeculeerd over wat Apple dit jaar in petto heeft. En ook wij wagen ons hier aan een voorspelling.

Wat zegt Apple?

Om te kunnen voorspellen welk konijn Apple dit jaar uit de hoed tovert, hebben we niet zoveel betrouwbare bronnen om op terug te vallen. Apple is traditioneel heel schaars in het lekken in informatie. Ook van de uitnodiging voor het event worden we niet veel wijzer. Wel kunnen we één en ander afleiden van het programma van het event, dat je kan terugvinden op de publieke WWDC developers pagina.

Zo zien we dat er een demo gepland is van de nieuwe Mountain Lion versie van Mac OS. Maar eigenlijk is dit niet echt een verrassing, aangezien Mountain Lion al in Februari van dit jaar werd aangekondigd. Ook zien we sessies voor iOS developers gepland die duiden op een lancering van iOS 6, ook al wordt er over iOS 6 nog geen woord geschreven.

Wat zeggen de tradities?

Om te voorspellen wat we mogen verwachten op de Keynote Speech van WWDC, kunnen we ook kijken naar de voorgaande edities. Er zijn immers al enkele tradities gelanceerd op deze keynotes waarop we kunnen terugvallen. Zo is het WWDC traditioneel een event waar vooral Operating Systems gelanceerd worden, terwijl er op vlak van hardware geen lijn in te trekken is. De laatste Apple computer die werd voorgesteld op het WWDC was al in 2009, de 15-inch MacBook Pro. De voorlaatste was in 2006.

Een nieuwe iPhone? Volgens de geruchten niet! Traditioneel lanceert Apple immers een nieuwe iPhone om de 12 maanden. De vorige, de iPhone 4S, werd echter pas gelanceerd in Oktober 2011. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Apple 8 maanden erna al een nieuwe iPhone lanceert. Het lanceren van een nieuwe iPhone zou bovendien alle spots weghalen van al het moois dat Apple wel zal voorstellen volgende week.

Wel wordt verwacht dat Apple de nieuwe iOS 6 zal lanceren. De reden hiervoor is dat app-developers zich dan enkele maanden kunnen voorbereiden op de release van iOS 6 en de nieuwe iPhone in het najaar. Ook vorig jaar werd dit recept toegepast door Apple. De iOS 5 werd op het WWDC in Juni gelanceerd, en de nieuwe iPhone pas in Oktober. En deze strategie heeft Apple zeker geen windeieren gelegd. De iPhone 4S was een gigantisch succes.

Wat zeggen de geruchten?

Tenslotte zijn er nog de geruchten. En die zijn vrij spectaculair. Zo zou Apple maar liefst 4 geüpdate computers lanceren. Het zou gaan om de MacBook Pro, de MacBook Air, de iMac en de Mac Pro. Volgens dezelfde geruchten zou de Retina Display zijn intrede maken in de Mac computers.

Ook Apple TV eist een hoofdrol op in de geruchtenmolen. Apple TV zou een gloednieuw operating system krijgen met een third party toegang via een API, waardoor het mogelijk zal zijn om alle geconnecteerde componenten te kunnen bedienen via de Apple remote. Ook over Apple HDTV draaien de geruchten op volle toeren, maar de kans dat er volgende week een “fysieke HDTV” op het podium verschijnt, is klein.

Een hele boterham dus, en het lijkt onwaarschijnlijk dat Apple al dit fraais tijdens de keynote speech zal voorstellen. Een meer realistisch scenario is dat Apple volgende week enkel software zal voorstellen, en pas later de hardware. Volgende week weten we het antwoord, en dan lees je er ongetwijfeld meer over op deze blog!

Executive Summary

Apple’s WWDC 2012
Het Worldwide Developers Conference is traditioneel het event waar Apple belangrijke producten lanceert.
Verwachtingen
Zoals elk jaar wordt er ook nu weer druk gespeculeerd over wat Apple zal lanceren op het WWDC

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *