Stopt RIM binnenkort met de productie van BlackBerry toestellen?

Research In Motion, het bedrijf dat de BlackBerry telefoons produceert, zet binnenkort mogelijk de productie van BlackBerry toestellen stop. De software zouden ze wel blijven ontwikkelen, en die zouden ze dan verkopen onder licentie, net zoals Google dat nu met Android doet en Microsoft met Windows. De geruchten hingen al een tijdje in de lucht, en zijn nu bevestigd door Thorsten Heins, CEO van RIM. Of het effectief zo ver komt, hangt af van de verkoop van de nieuwe BlackBerry 10 toestellen, die binnenkort gelanceerd worden.

BlackBerry 10

BlackBerry 10

Momenteel doet RIM het niet zo goed. De omzet daalt snel, en de BlackBerry telefoons verliezen terrein op de populaire iPhones en Android toestellen. Binnenkort lanceert RIM een update van zijn besturingssysteem, BlackBerry 10, en het bedrijf hoopt daarmee het tij te doen keren. De lancering van BlackBerry 10 zal gepaard gaan met de lancering van 2 nieuwe BlackBerry toestellen: eentje met een fysiek toetsenbord en eentje met een touchscreen. Het nieuwe besturingssysteem zou beter moeten inspelen op het feit dat het smartphonegebruik voor werk en voor privé steeds vaker door elkaar loopt. Hopelijk voor RIM komt het nieuwe besturingssysteem niet te laat.

Verkoop onder licentie

Volgens Thorsten Heins is er momenteel een strategische evaluatie aan de gang binnen het bedrijf, en daarna liggen alle opties open. Eén van de mogelijkheden is dan het verkopen van de telefoonafdeling. Als het zover komt, dan wil dat concreet zeggen dat BlackBerry zelf geen smartphones meer op de markt zal brengen. Wel zullen ze het BlackBerry besturingssysteem blijven ontwikkelen, en dit onder licentie verkopen. Google en Microsoft doen dit momenteel ook: Google werkt bijvoorbeeld nauw samen met Samsung en HTC voor de verkoop van Android toestellen, Microsoft werkt nauw samen met Nokia voor de verkoop van Windows 8 smartphones. Mogelijk vinden we binnenkort dus geen BlackBerry toestellen meer in de rekken, maar wel Samsung gsm’s met het BlackBerry besturingssysteem!

Of het ook echt zo ver komt, dat valt voorlopig af te wachten. Het succes van de nieuwe BlackBerry 10 gsm’s zal alleszins een grote invloed hebben op deze beslissing.

Executive Summary

RIM stopt mogelijk met de productie van BlackBerry toestellen
Research In Motion, het bedrijf achter BlackBerry, stopt binnenkort mogelijk met de productie van BlackBerry smartphones. De software zouden ze wel verder ontwikkelen, en die zou dan onder licentie verkocht worden.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *