Kwartaalcijfers: Apple onderuit

Apple maakte gisteren nabeurs haar kwartaalcijfers bekend. Hier werd door heel veel mensen naar uitgekeken, aangezien Apple tijdens de vorige kwartaalcijfers voor het eerst sinds jaren minder dan verwacht presteerde. Iedereen was dan ook razend benieuwd of Apple zich kon herstellen.

Apple kon alvast melden dat het bedrijf in de maand December een recordverkoop heeft gerealiseerd. In het vierde kwartaal werden maar liefst 47,8 miljoen iPhones verkocht, wat Q4 het beste kwartaal ooit maakt voor het bedrijf. Helaas was dit nog steeds onder de verwachtingen van analisten. Wat dat betreft kreunt Apple onder de status die het de afgelopen jaren voor zichzelf gecreëerd heeft.

De omzet in het kwartaal bedroeg 54,5 miljard dollar, wat dus meer is dan de jaaromzet van Google, en een record voor Apple. Maar ook dat was onder de verwachtingen van analisten.

Apple in China

Ook in China, waar Apple nog heel wat groeipotentieel ziet, heeft Apple minder dan verwacht gepresteerd. Er werd weliswaar meer omzet gerealiseerd in deze regio, maar het aandeel van China in de totale omzet van Apple neemt wel af. Daar waar China in Q4 van 2012 nog goed was voor 15% van de totale omzet, is dat in Q1 van 2013 (Apple werkt met gebroken boekjaren) nog maar 12,5%. Ten opzichte van Q1 2012 (8,8%) werd wel een mooie stijging gerealiseerd.

Apple CEO Tim Cook was alvast tevreden met de cijfers die hij kon voorleggen, de beleggers waren dat minder. Nabeurs kreeg het aandeel van Apple een dreun van bijna 10%, waardoor het aandeel diep onder de 500 dollar zakt. Hiermee wordt een nieuw dieptepunt bereikt, nadat het aandeel de laatste maanden al 30% verloor.

De kwartaalcijfers van Facebook worden op 30 januari bekendgemaakt.

Executive Summary

Kwartaalcijfers Apple
Apple kon mooie kwartaalcijfers voorleggen, maar bleef toch onder de verwachtingen van analisten. Het aandeel van Apple gaat onderuit.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *