iPad verliest in 2013 leidende positie aan Android

De iPad, de populaire tablet van Apple, zal in de loop van dit jaar haar leidende positie op de tabletmarkt kwijtspelen. Dat is althans de voorspelling van onderzoeksbureau IDC, International Data Corp. Android nam eerder ook al de leiderspositie op de smartphonemarkt. Nu dreigt het dus ook bij de tablets Android te moeten laten voorgaan.

Groei van goedkopere en kleinere tablets

Door de groei van het aantal goedkopere en kleinere tablets moest IDC recent nog de raming voor de tabletmarkt bijstellen. Eerder voorspelde IDC nog 172,4 miljoen verkochte stuks in 2013, nu werd dat bijgesteld naar 190 miljoen verkochte stuks. In 2012 gingen er nog 128,3 miljoen verkochte stuks over de toonbank.

De helft van de tablets die het afgelopen kwartaal op de markt kwamen, hebben een scherm dat kleiner is dan 8 inch. IDC denkt dat het aantal tablets met een klein scherm de komende jaren nog zal groeien. Ook tijdens het afgelopen World Mobile Congress bleek al dat fabrikanten steeds meer inzetten op kleinere en goedkopere modellen.

Android haalt iPad in

De trend naar kleinere en goedkopere modellen wil meteen ook zeggen dat het marktaandeel van Android toestellen zal stijgen ten opzichte van de iPad. Onderzoeksbureau IDC verwacht dat Android eind 2013 zal eindeigen op een marktaandeel van 48,8%, terwijl de iPad een marktaandeel zal opeisen van 46%. Vorig jaar nog had de iPad een marktaandeel van 51%, terwijl Android een marktaandeel had van 42%. IDC verwacht echter geen terugval van de iOS-toestellen. De verkoop van iPhones en iPads zal blijven stijgen, maar door geavanceerde marketingstrategieën en nieuwe technieken van concurrenten zoals Samsung zal Android sterker stijgen.

Executive Summary

Android haalt iPad in
Door de groei van goedkopere en kleinere tablets, zal Android de leiderspositie van de iPad afsnoepen in 2013.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *