Update: Data nu ook niet meer beschikbaar via Google Webmastertools?

Google-webmaster-tool-data-niet-beschikbaar-300x168Na de recente commotie omtrent het aandeel “not-provided’ in Google Analytics, is nu ook (tijdelijk) de data in Webmastertools niet meer raadpleegbaar. De toekomst zal uitwijzen of het een tijdelijk probleem blijft of er ook een beperking bij Webmastertools komt.

Update: Google werkt aan een oplossing voor Webmastertools

2/10: Na de geruchten dat data ook niet meer beschikbaar zou zijn in Webmastertools, heeft Google vandaag meegedeeld dat het wel degelijk over een tijdelijk probleem ging. Ze verwachten dat de data de komende dagen terug volledig beschikbaar zal zijn. Door de overschakeling naar de beveiligde https omgeving, werden ook de zoekresultaten voor Webmastertools geblokkeerd, wat dus niet de bedoeling bleek te zijn.

Deze mededeling zal voor SEO-specialisten als muziek in de oren klinken. Webmastertools was – door het nieuwe beveiligde domein – nog de enige tool om je SEO-inspanningen overzichtelijk te gaan aftoetsen. Geen paniek dus, “de data zal binnen enkele dagen terug volledig hersteld zijn”, alsdus Google.

Waar is het probleem gestart?

Sinds november 2011 heeft Google een maatregel in het leven geroepen om – naar eigen zeggen – de privacy van zijn gebruikers te verzekeren. Gebruikers worden gedefinieerd als de personen die ingelogd zijn via een Google account. Wat houdt de maatregel nu juist in? Telkens een gebruiker een zoekactie verricht via de Google zoekmachine, wordt het gebruikte zoekwoord niet weergegeven in de statistieken. De bezoeken worden vervolgens gegroepeerd onder de term ‘not-provided’.

Het aandeel ‘not-provided’ is alsmaar blijven stijgen. De voornaamste reden is het stijgend aantal Google accounts, waardoor het gebruikte zoekwoord telkens wordt gefilterd. Echter is deze stijging sinds kort zeer sterk toegenomen door een ingreep vanuit Google. Zo heeft Google zijn domein aangepast, waardoor elke zoekactie over een beveiligde verbinding (https) verloopt. Deze aanpassing zal het aantal ‘not-provided’ resultaten sterk doen toenemen (tot zelfs 100%).

Nu ook Google Webmastertools?

Als alternatief voor het aandeel ‘not-provided’ in Google Analytics, wordt de Google Webmastertool vooropgesteld . Echter is deze tool sinds 25 september niet meer bruikbaar. Geruchten doen de ronde dat ook hier een beperking zal komen. Volgens leden van het Webmaster Tools team (Europa) zou het slechts over een tijdelijk probleem gaan en geen definitieve beslissing. De toekomst zal uitwijzen of deze informele verklaringen kloppen. Wij volgen alvast de evoluties nauwgezet op.

Executive Summary

Na de recente commotie omtrent het aandeel “not-provided’ in Google Analytics, is nu ook (tijdelijk) de data in Webmastertools niet meer raadpleegbaar.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *