WireDoo: Na de Hammer pants, nu de MC Hammer zoekmachine.

In Europa zouden we al snel kunnen vergeten dat er alternatieve zoekmachines zijn buiten Google. Met meer dan 97% van het zoekvolume dat in België via Google gebeurt, kan je deze alternatieven moeilijk concurrenten noemen. Bing en Yahoo zijn de bekendste alternatieven en hebben samen ongeveer 15% marktaandeel in Noord-Amerika.

Bing’s CEO heeft deze week op de Web 2.0 Summit gezegd dat Google en Bing enorm veel gelijkenis vertonen. 70% van de resultaten zouden volgens hem overeenkomen. Yahoo Search word ook door Bing gegenereerd, er is dus weinig variatie op de markt. Maar er zijn zoekmachines die proberen een ander concept uit te werken voor de zoekwereld, zoals DuckDuckGo en Blekko.

WireDoo, powered by MC Hammer

WireDoo logo

Op de Web 2.0 Summit deze week stelde MC Hammer zijn zoekmachine voor: WireDoo. Net zoals DuckDuckGo en Blekko wil hij de zoekwereld heruitvinden. Zijn concept noemt hij zelf “deep relational search“. Hij wilt zijn resultaten niet enkel beperken tot het ingegeven zoekwoord, maar hij wilt ook alle relevante informatie waar niet direct naar gevraagd wordt, weergeven.

Hoe dit er exact zal uitzien weten we nog niet, de zoekmachine zit momenteel nog in de pre-beta fase. Wij hebben ons al ingeschreven, maar zien een partnership met WireDoo precies toch niet meteen zitten. De stijl van Google kunnen we nog integreren in onze bedrijfscultuur, maar een uniform bestaande uit MC Hammer’s iconische parachute pants zien we niet meteen zitten.

2 Comments

 1. Erwinus

  10 months ago

  “Powered by MC Hammer”, wist niet dat MC Hammer een service/server was ofzo ;-) Maarre ik denk dat MCH zich beter kan concentreren op iets anders. Ik heb gekeken op wiredoo.com en wordt daar niet vrolijk van, mede omdat het logo foei-lelijk is en de pagina niet is opgemaakt volgens W3C. Registeren om een demo te bekijken? Nou nee, dank je, zoekengines zat.

 2. René Voordeckers

  10 months ago

  Hey Erwinus

  We zijn het ermee eens dat MC Hammer waarschijnlijk niet echt zal doorbreken in de wereld van zoekmachines. Aan de andere kant staan Google en Bing niet boven het ‘lenen van goede ideeën’.

  Als er goede concepten en techniek in de zoekmachine worden gebruikt die door de grote zoekmachines kunnen worden overgenomen, dan kan het alleen maar beter zijn voor mensen die iets zoeken op het internet.

  Een klein voorbeeld: Google toont steeds vaker statische info (zonder nadruk op links) in zijn zoekresultaten, zoals bijvoorbeeld bedrijfsinformatie of resultaten van een rugbymatch. Dit concept komt erg overeen met de manier waarop de zoekmachine DuckDuckGo werkt.

  Met vriendelijke groeten
  René Voordeckers
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *