Google vs. Cuil: 2e ronde

Exact een half jaar geleden berichtten we over de nieuwe zoekmachine Cuil gelanceerd door een aantal ex-Googlers. Toen kampten ze nog met een hoop kinderziektes: traag, resultaten waren niet altijd relevant, … .

Hoe staat het er een half jaar verder mee?  Ik testte het uit.

Ik deed een aantal opzoekingen en vergeleek deze met de resultaten die ik voor dezelfde zoektermen verkreeg in google.com.  Verder vind je ook de opzoeksnelheid en een score op 10 van de relevatie van de zoekresultaten (het aantal relevante zoekresultaten/het totaal aantal resultaten op de 1e pagina herleid naar een schaal van 10).

vergelijking-cuil-google1

Over het algemeen blijft Google een pak beter scoren dan Cuil, zeker als het over nieuwstopics gaat. Voor een groot deel heeft dit ook wel te maken met het feit dat Google blijkbaar in zijn algoritme een veel grotere waarde hecht aan bijvoorbeeld Wikipedia, MySpace, Last.fm, de gevestigde nieuwswebsites, Ebay, … daar waar je deze in de resultaten van Cuil veel minder ziet opduiken.

Qua laadtijd zijn de sites aan elkaar gewaagd, we mogen immers niet vergeten dat Cuil de resultaten in een krantenstijl aanbiedt en vaak afbeeldingen naast een resultaat plaats (te vaak wel irrelevant of niet passend).

Cuil ziet er een pak aantrekkelijker uit dan Google en lijkt een aantal eerste kinderziektes te hebben overwonnen. Dit neemt niet weg dat er nog duchtig aan het algorimte zal gesleuteld moeten worden wil het echt de concurrentie aankunnen met de jongens van Mountain View.

3 Comments

 1. zyl

  15 months ago

  Ik vind Cuil niet zo overzichtelijk omdat ze de inhoud in kolommen tonen. En hoe moet je die kolommen dan lezen? Van boven naar onder, van links naar rechts?

  Ten tweede is het jammer dat je niet kan kiezen om enkel Belgische links te bekijken.

  Ten derde plaatst Cuil de “wikimirrors” hoger dan Wikipedia. DAar heb ik natuurlijk ook niets aan.

  Ten vierde: slechte filtering van spam (veel soortgelijke websites in top)

  Nog veel werk aan de winkel dus..

 2. Tom Bogaert

  15 months ago

  Wel een echt hot topic geteld, Jan.
  we moeten deze initiatieven steunen, al is het maar voor de zaak van de innovatie. Want dat ze met iets innovatief moeten gaan komen om gebruikers van Google af te snoepen spreekt voor zich. Niet zo evident, gebruikers afsnoepen, vraag maar aan het Google Chrome team.

 3. Tom Michiels

  15 months ago

  ik ben wel fan van Cuil! Ze benaderen search vanuit een innovatief standpunt, en het ziet er bovendien gelikt uit. De relevantie is inderdaad nog niet helemaal wat je verwacht in een Google-tijdperk.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *