Carol Bartz in de spotlight

Wie is Carol Bartz? Vraag het aan 100 Vlamingen en de meesten zullen het antwoord schuldig blijven. Carol Bartz was de CEO van Yahoo! tot dinsdag toen ze telefonisch werd ontslagen. Met namen als Steve Jobs van Apple en Eric Schmidt van Google die dit jaar vervangen werden, lijkt de CEO van Yahoo! zeker voor Europa slechts een kanttekening.

In een interview met Fortune met de titel “Carol Bartz exclusive: Yahoo “f—ed me over” zorgt ze er echter voor dat de overgang niet zo naadloos is als deze van Schmidt en Jobs. Het grote verschil is natuurlijk dat Carol Bartz nogal grof ontslagen werd en de vorige twee hun carrière minder theatraal ten einde zagen komen.

In het interview verdedigt Carol Bartz zichzelf en de beslissingen die ze nam  zoals de samenwerking met Microsoft die ze zelf onderhandeld heeft. Maar ze toont ook scherpe kantjes en stelt de mannelijkheid en intelligentie van de raad van bestuur van Yahoo! in vraag.

Carol Bartz van Yahoo

Waarom is Carol Bartz ontslagen?

Yahoo! doet het alles behalve goed de voorbije jaren. Carol Bartz heeft de kosten drastisch doen dalen, maar op vlak van inkomsten zag Yahoo! veel aan hun neus voorbijgaan … richting Google. Ook het contract met Microsoft helpt de financiële situatie op korte termijn niet. De deal met Microsoft kost Yahoo! 12% van hun inkomsten.

Bartz zegt in het interview dat ze duidelijk had gemeld aan de raad van bestuur dat deze nadelen op korte termijn zouden leiden naar betere inkomsten vanaf 2012. Maar dit was schijnbaar niet goed genoeg. Ze schrijft haar ontslag vooral toe aan het bod van Microsoft in 2009 dat de raad toen niet aanvaardde. Ze werden daarvoor sterk bekritiseerd en zouden nu willen laten zien dat ze de touwtjes stevig in handen hebben.

 

3 Comments

 1. Tom Bogaert

  11 months ago

  Is Yahoo nu klaar om overgenomen te worden door bvb Microsoft??

 2. René Voordeckers

  11 months ago

  Ik denk dat een overname door Microsoft de raad van bestuur zeker niet in een positief daglicht zou stellen na de uitspraken van Bartz.

  Maar er zijn wel (opnieuw) geruchten over een samenwerking tussen AOL en Yahoo!: http://www.bloomberg.com/news/2011-09-09/aol-said-to-discuss-deal-with-yahoo-advisers.html
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *