Wikipedia gebruiken als marketingkanaal?

Sloegen we vroeger een encyclopedie open om te controleren of bepaalde informatie juist en betrouwbaar was, dan googelen we nu automatisch naar Wikipedia. We zijn zo verstandig om de lemma’s op de gratis online encyclopedie met een korreltje zout te nemen – zoals alles op het internet – en halen zo het meeste uit deze gigantische en groeiende informatiebron. Net omdat Wikipedia zo’n intellectuele autoriteit bezit, is de encyclopedie ook aanlokkelijk voor bedrijven die hun imago willen oppoetsen. Maar kan dat wel, Wikipedia gebruiken als marketingkanaal?

Reuzengrote online encyclopedie

De Engelstalige Wikipedia – de grootste versie van de online encyclopedie – bestaat tegenwoordig uit iets meer dan 5 miljoen artikels. Te vergelijking: de grote papieren concurrent, Encyclopaedia Britannica, telt ‘slechts’ 230.000 lemma’s en 33.000 pagina’s. Maar ook de heel wat kleinere Nederlandstalige Wikipedia, geschreven door Nederlandse en Belgische vrijwilligers, is bijna 2 miljoen artikels rijk.

Elk groot bedrijf heeft tegenwoordig een eigen artikel op Wikipedia, maar ook kleinere firma’s en organisaties worden almaar vaker beschreven. Dan vraag je je als bedrijfsleider of PR-manager, misschien af of jouw onderneming ook een plekje verdient op Wikipedia?

Wondere wereld van Wikipedia-marketing

Volgens Sharon Nieuwenhuis van de Amerikaanse PR-firma RLM is een degelijk Wikipedia-lemma over je onderneming onmisbaar, zeker als je B2C-diensten aanbiedt. “Je aanwezigheid op Wikipedia toont je legitimiteit als bedrijf, terwijl je afwezigheid nogal verdacht is. Mensen gaan op zoek naar basisinformatie over je bedrijf op Wikipedia en wanneer ze die niet vinden, vragen ze zich af of je wel de moeite waard bent.”

RLM biedt daarom ook Wikipedia-marketing aan. Dat betekent dat ze voor hun klanten een Wikipedia-lemma schrijven, onderhouden en corrigeren – want wat je ook schrijft op Wikipedia, het artikel is nooit ‘van jou’: iemand anders kan de tekst vrij aanpassen.

Voor Wikipedia schrijven: geen sinecure

Wie niet vertrouwd is met Wikipedia, mispakt zich makkelijk aan de publicatiemethode. Veel bedrijven die een eerste poging ondernemen, merken dat hun artikel binnen de kortste keren wordt “genomineerd voor verwijdering”. Een artikel maken over je eigen onderneming wordt namelijk sterk afgeraden, en zodra het naar promotie ruikt, gaat het artikel rechtstreeks de vuilbak in.

Wikipedia-bewerken

Wikipedia bewerken, geen sinecure

Hoe je het beter doet? Deze tips bieden geen garanties, maar vergroten de kans op succes wel aanzienlijk:

 • Meld je aan op Wikipedia en maak kennis met de schrijfstijl, de procedures en de gemeenschap.
 • Schrijf ook over andere onderwerpen. Zo toon je dat je niet louter reclame wil maken, en dat je constructief wil bijdragen.
 • Begin klein. Meteen een lang artikel plaatsen over een (jouw?) bedrijf, vinden Wikipedianen verdacht. Een kort artikel nodigt daarentegen uit om het uit te breiden en te verbeteren.
 • Hanteer bronnen uit de media om je artikel te versterken. Door te verwijzen naar krantenartikels toon je dat de onderneming maatschappelijk relevant is.
 • Bereid je voor op kritische opmerkingen. Terwijl jij graag de positieve kant van je onderneming wil tonen, zullen andere gebruikers misschien enkele kritische kanttekeningen plaatsen. Ook daarvoor is plaats op Wikipedia.

 

Executive Summary

We surfen massaal naar Wikipedia voor informatie over producten en bedrijven. Kun je de online encyclopedie ook gebruiken als marketingkanaal?

1 Comment

 1. JesusODemere

  3 months ago

  Whether some one searches for his necessary thing, thus he/she wishes
  to become available that at length, therefore that thing is maintained right
  here.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *