De Google SOPA boycot, komt SOPA er wel en hoe SOPA te omzeilen?

SOPA is all around us. Op Twitter zie je regelmatig de hashtag #SOPA voorbijgaan en verschillende Tweeps hebben hun avatar al aangepast met een ‘Stop SOPA’ slogan.  En ook grote tech-bedrijven en sites als Facebook, Google, Twitter, Reddit, Wikipedia, … hebben hun ongenoegen over SOPA al geuit. Maar enkel een brief sturen naar volksvertegenwoordigers en je avatar aanpassen en wat tweeten is misschien toch niet genoeg.

Om hun woorden ook kracht bij te zetten, gaan verschillende grote websites nu ook over naar de daad door op woensdag 18 januari een website blackout (‘to go dark’) te laten plaatsvinden. Zo meldde Wikipedia eerder op de dag al dat er woensdag een blackout zou plaatsvinden op de Engelstalige website. Ook Reddit kiest voor drastische maatregelen en volgt Wikipedia met een blackout op woensdag. En nu maakt ook Google bekend dat ze maatregelen nemen op woensdag.

Wikipedia-SOPA-boycot-blackout

Zal SOPA er ooit komen?

Of SOPA er komt, valt nog af te wachten. Zelfs Obama heeft z’n twijfels bij hoe de wetten geschreven zijn en daarom zal de wet nu herschreven worden, wat uiteraard wel even zal duren. Maar laten we ook PIPA niet vergeten, waar Obama zich nog niet heef over uitgesproken. Beide wetten kunnen nog steeds doorgevoerd worden, weliswaar in een mildere vorm die de ontwikkeling van het internet en de industrie amper of niet schaadt.

Maar toch blijft het belangrijk oppositie te voeren en daarom gaan Wikipedia en Reddit dus voor een blackout. Google pakt het iets voorzichtiger aan en hoe kan het uiteraard ook anders? Google zal op woensdag een link op z’n Amerikaanse homepage plaatsen die meer informatie over SOPA bevat en zal zo de awareness rond de wet(ten) bij de algemene bevolking vergroten.

Een blackout zou voor Google zeer schadelijk zijn en hoe leg je trouwens ook zo’n gigantische zoekmachine stil? Mocht Google een hele dag onbereikbaar zijn, dan zou dat een enorm verlies aan omzet betekenen voor zowel Google als voor de vele adverteerders. Ook bedrijven, webshops, enzovoort zullen het niet appreciëren een dag niet in Google te verschijnen.

En zal SOPA ook echt nut hebben?

Maar of SOPA ook echt nut zal hebben als de wet er toch doorkomt, ondanks de (tevergeefse) maatregelen die  grote websites dus zullen treffen, valt maar te betwijfelen. Er zijn immers voldoende manieren om de blokkades die SOPA zal opzetten te omzeilen. Zo werd de beruchte site The Pirate Bay al in meerdere landen geblokkeerd, waaronder ook in België. De website is op de ‘reguliere’ manier dus ook niet langer beschikbaar. Het probleem (of voordeel?) is dat wetten meestal ook verschillende achterpoortjes bevatten. Zo wordt de toegang tot The Pirate Bay geblokkeerd via DNS-servers. DNS staat gelijk aan Domain Name Server wat betekent dat de website dus eigenlijk op domeinnaam niveau geblokkeerd wordt. Simpelweg een andere domeinnaam gebruiken, zoals The Pirate Bay nu met De Piraatbaai doet, is dus een eerste oplossing.

Een andere manier om een geblokkeerde (via DNS) website te bereiken, is om naar het IP-adres te surfen. Soapy is een plugin voor Firefox en Chrome die daar mooi op inspeelt. Dankzij Soapy kan je geblokkeerde websites nog steeds bereiken aangezien de plugin gebruikers automatisch redirect naar de server van een website waardoor het DNS proces dus volledig vervangen wordt. En ook in China weten ze al lang hoe geblokkeerde en gecensureerde websites omzeild kunnen worden. Via proxy servers en op nog vele andere manieren kan internet censuur dus nog steeds omzeild worden.

Kat en muisStop-SOPA-widget

Het probleem is uiteraard wel dat je daarvoor toch al wel wat kennis moet hebben van programmeren en codetaal en die kennis heeft het overgrote deel van de bevolking niet. Uiteraard kan al die code uiteraard wel in een simpel programma of zelfs plug-in, zoals Soapy, omgezet worden zodat geblokkeerde websites opnieuw bereikbaar worden voor iedereen. En aangezien ook WordPress de SOPA boycot promoot met SOPA black-out plugins en SOPA widgets, kunnen de ‘easy-to-use’ plugins niet lang uitblijven.

Boven alles zullen SOPA en PIPA een kat-en-muis spel uitlokken tussen regeringen en programmeurs, de internetbevolking en uiteraard de internetbedrijven. De oppositie is in dit geval echt té groot en de manieren om beide wetten te omzeilen zullen waarschijnlijk alleen maar toenemen…

Wat is jullie mening over SOPA en PIPA?

Executive Summary

Wat? SOPA verandert steeds meer in een soap
Hoezo? Zowel SOPA als PIPA zijn al sterk afgezwakt, internetbedrijven gaan voor een SOPA boycot
En? Er bestaan al verschillende manieren om de internet censuur te omzeilen

3 Comments

 1. Christian Luijten

  10 months ago

  Regeringen en overheden moeten goed beseffen van wie zij een mandaat hebben gekregen en dat datzelfde volk dat mandaat ook weer kan intrekken. Dit is iets wat niet alleen in Iran, Egypte, Lybie of Tunesie kan gebeuren, maar ook in landen die we nu nog als “vrij” bestempelen.

 2. Robby Mares

  10 months ago

  Hi Christian,

  Groot gelijk! De oppositie groeit dagelijks en meer mensen beginnen zich te uiten over SOPA en PIPA.
  Ondertussen zijn beide wetten al sterk afgezwakt en zien we SOPA niet meteen terug.

  Toch is het belangrijk te blijven ‘vechten’ voor een vrij internet en mag de evolutie ervan niet beknot worden!

  Thx voor je reactie,

  Robby
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *