Onlyhumans

Aa_watwelezenStievieStievie appMeer topics Stievie testfaseTechUitgesteld kijken

14.10.2013 - Content

Stievie stoot op problemen: Vlaamse productiehuizen willen delen in de winst

Een tijdje geleden kondigde de Vlaamse Media Maatschappij Stievie aan. Stievie is een platform dat gebruikers in staat stelt om licht uitgesteld te kijken: via je smartphone of tablet kan je programma’s op Vlaamse zenders tot 36 uur terug bekijken, zonder dat je ze hebt opgenomen. Stievie zou nog dit jaar gelanceerd moeten worden, maar de VMMa stuit op problemen: de Vlaamse productiehuizen willen een deel van de koek, en daar had de VMMa niet op gerekend.

De Vlaamse productiehuizen willen delen in de winst

Stievie is een dochteronderneming van VMMa, maar ook de VRT en SBS zijn bij het project betrokken. Momenteel wordt Stievie getest door 10.000 gebruikers, en het is de bedoeling om de applicatie nog dit jaar te lanceren. De Vlaamse productiehuizen gooien echter roet in het eten: zij willen immers delen in de winst. Aan de basis van het conflict ligt een verschillende visie: de zenders vinden dat Stievie een vorm van uitgesteld kijken is, en daar betalen de zenders al rechten voor. De televisiemakers vinden echter dat Stievie een vorm van video on demand is, want je hoeft programma’s niet opnemen om ze te bekijken… en voor video on demand moet wel afzonderlijk betaald worden. VMMa had hier niet op gerekend, bij hen klinkt het dat de gesprekken nog lopen.

Dit is trouwens niet het enige probleem met Stievie. Er zijn ook problemen met de tv-rechten, die blijkbaar bijzonder moeilijk vast te krijgen zijn voor reeksen van onder meer Fox, Warner en Universal.

Netflix

De Vlaamse zenders zijn de jongste tijd volop bezig om een overtuigend streaming aanbod op de rails te krijgen. Naast Stievie kwam Telenet onlangs nog met Rex & Rio. Dat heeft allemaal te maken met de verwachte komst van Netflix naar ons land. Netflix is een streaming dienst, waarmee je op basis van een abonnementsformule toegang krijgt tot het gehele serie en film aanbod van Netflix. Je kan op eender welk moment van de dag eender welke serie of film streamen. Een soort van Spotify dus, maar dan voor televisie. Netflix ging een tijdje geleden van start in Nederland, en verwacht wordt dus dat ze binnenkort ook naar België komen. In Nederland is de dienst echter maar lauwtjes ontvangen: vanwege rechtenkwesties is het aanbod veel kleiner dan in Amerika, voor bepaalde series loopt men in Amerika ver voor op het aanbod van Netflix in Nederland. Door de slechte ontvangst in Nederland, stelt Netflix de lancering in België mogelijk nog even uit, en dat zou de Vlaamse zenders net iets meer tijd geven.

Voorlopig is er nog geen prijs bekend voor Stievie, maar volgens de geruchtenmolen zou het gebruik van Stievie ongeveer 5 euro per maand gaan kosten.

Bron: De Standaard

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans