Is Google ons nieuw geheugensteuntje?

Als men dezer dagen een antwoord zoekt op een vraag dan zijn mensen zeer snel geneigd het antwoord meteen te beginnen Googlen. Volgens sommigen zijn we door deze verandering in kennisverzameling onze hersenen anders gaan gebruiken. Dus we kunnen stellen dat Google de manier van denken en herinneren is aan het veranderen. Maar hoe? In de onderstaande infrographic wordt uitgelegd waardoor en op welke manier onze hersenen evolueren. En we komen te weten wat de gevolgen zijn voor het functioneren van ons geheugen.

In het eerste gedeelte van de infographic zien we hoe Google met zijn verschillende diensten een handige tool is bij je dagelijkse activiteiten. Ga eens na hoeveel van Google jij gebruikt om gewoon de dag door te komen?

Vervolgens wordt getoond hoe Google ons geheugen verandert. Zonder Google moeten we informatie tot ons nemen en opslaan. Deze kennis is opgeslagen in ons geheugen en altijd klaar om te gebruiken ook als er geen Google in de buurt is. Met Google zoeken we de informatie op maar slaan we deze niet op. Dus als we deze informatie nodig hebben waar geen Google is, dan is er in feite geen informatie want we hebben dit niet opgeslagen in onze hersenen maar ergens op onze computer.

De gevolgen van deze evolutie zijn nogal dubbel. Want zo geeft Google ons de kans om andere dingen te memoriseren. En omdat computers makkelijk en overal toegankelijk zijn, kunnen we kennis controleren en is er minder kans op fouten. Maar er zijn ook minder positieve gevolgen. Door de tools die de plaats innemen van ons geheugen gaan we minder opslaan en zo ook ons geheugen minder trainen.

Maar zoals wel vaker bij evoluties zijn er voordelen en nadelen aan verbonden. Om niet in te negatieve sfeer te eindigen, sluiten we af met een quote van Albert Einstein:“Never memorize something that you can look up.”

 

Infographic werd gedeeld via: http://dailyinfographic.com/is-google-making-us-e-tards-infographic

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *