Het lange wachten op IPv6 maakt IPv4 internetadressen duurder

Meer weten over de implementatie van IPv6? Lees het hier!IPv6 is de opvolger van IPv4 en werd ontwikkeld om de tekortkomingen van zijn voorgang te verhelpen. Vooral het tekort aan beschikbare IP adressen levert problemen op. IPv4 internetadressen bestaat namelijk uit 32 bits, terwijl IPv6 internetadressen uit 128 bits bestaan. Daardoor zijn er met IPv4 ‘slechts’ 4 x 109 adressen beschikbaar in vergelijking met maar liefst 3,4 x 10138 internetadressen bij IPv6. Bovendien zorgt IPv6 voor een betere routing en gegevensbeveiliging, wordt NAT (Network Adress Translation) overbodig, en is er een betere ondersteuning van mobiele nodes.

De overgang naar IPv6 is al een tijdje aan de gang, maar gebeurt te traag, waardoor de IPv4 internetadressen uitgeput geraken en alsmaar duurder worden.  

Schaarste leidt tot duurdere internetadressen

In Australië lijkt het tekort aan IPv4 internet het grootst. Daar was de voorraad IPv4 adressen al uitgeput in april 2011. Internetaanbieders hebben wel nog vrije IPv4 adressen die ze kunnen uitdelen, maar die worden nu erg duur. In Australië kost een IPv4 internetadres nu reeds 8 euro. In België zijn de IPv4 adressen al sinds september vorig jaar uitgeput.

Een bijkomend probleem is dat steeds meer bestaande IPv4 internetadressen gekaapt worden door spammers en hakkers, waardoor de adressen op een zwarte lijst komen te staan en daardoor in de praktijd onbruikbaar worden.

Belgisch implementatieplan

Om het tekort aan IPv4 adressen de baas te kunnen, moeten de IPv6 adressen aan een sneller tempo geïmplementeerd worden. De Belgische ministerraad keurde in juni 2012 een plan goed om het nieuwe internetprotocol in België in te voeren. Dat zou zo’n 5 à 10 jaar in beslag nemen.

Bij de federale overheidsdiensten gebeurt de invoering van IPv6 door Fedict. Fedict heeft intussen de voorbereidende fase afgerond en houdt zich nu bezig met het implementatieproces, dat ten einde zal lopen in december 2014.

Executive Summary

IPv4 internetadressen geraken uitgeput en worden duurder
Een snellere implementatie van IPv6 is daarom noodzakelijk.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *