Google’s zelfrijdende auto maakt z’n opwachting

Als je binnenkort in de Amerikaanse staat Nevada vertoeft, schrik dan niet wanneer je een zelfrijdende auto in het straatbeeld ziet verschijnen. Het departement van gemotoriseerde voertuigen heeft er namelijk de eerste nationale licentie voor autonome voertuigen uitgereikt. Het motief voor de beslissing: ambtenaren hebben zelf een rit met de wagen gemaakt en aan den lijve ondervonden dat de Google auto naar behoren functioneert.

Baanbrekende technologie

De wagen is een Toyota Prius die Google heeft uitgerust met experimentele technologie die is ontwikkeld door Sebastian Thrun, professor aan de Stanford University en tevens Google Vice President. De auto functioneert door middel van videocamera’s, radar sensors, lasers en informatie die werd verzameld met handmatig bestuurde auto’s.

Veiliger dan menselijk gedrag

Nevada is dus de eerste staat waar dit mogelijk wordt, maar ook andere Amerikaanse staten (waaronder California) overwegen om zelfrijdende auto’s toe te staan. De belangrijkste reden blijkt veiligheid te zijn. De meeste verkeersongevallen zijn namelijk te wijten aan menselijk falen. Door gebruik te maken van computers, sensors en aanverwanten is een autonome auto in staat om de omgeving heel snel en performant te analyseren en op die manier wordt er veiliger bestuurd. Google heeft het over een “beloftevolle kijk op wat deze technologie voor de samenleving kan betekenen”.

Blinde man neemt plaats achter het stuur

Google heeft de proef op de som genomen. Dat blijkt uit het verhaal van ene Steve Mahan, een voor 95% blinde man die achter het stuur plaatsnam en gezwind een burrito in een Drive-In bestelt en zijn wasgoed in een wasserij ophaalt. Onder andere blinde mensen zullen hieraan dus plezier beleven omdat ze het plezier van autorijden en hun onafhankelijkheid kunnen terugvinden.

Toekomst brengt raad

Een revolutionair concept, zo blijkt uit deze video, maar toch steekt er kritiek de kop op. Wat als er hevige regen of ijzel is? En wat als er plost een kind of dier de straat oversteekt? Het zijn maar enkele bedenkingen waarop Google een antwoord moet zien te vinden. Dat weerhoudt andere merken zoals Audi en BMW er niet van om ook in zelfrijdende wagens te investeren. Zijn autonome voertuigen de auto’s van de toekomst? De euhhh… toekomst zal het uitwijzen. In the meantime: watch out when travelling in Nevada!

Executive Summary

Wat? Google’s zelfrijdende auto wordt effectief in gebruik genomen.

En? Revolutionair en veelbelovend concept, maar enig voorbehoud is op z’n plaats.

1 Comment

  1. Tama

    10 months ago

    Er is dus nog toekomst voor hopeloze chauffeurs als ik;-)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *