Eric Schmidt is geen fan van anonimiteit!

“Als je je echte naam niet wilt gebruiken, gebruik dan Google+ niet” dit is een erg sterke uitspraak van de voormalige Google CEO Eric Schmidt tijdens het Edinburgh International TV Festival. Op een Google+ discussieforum bespreekt Andy Carvin de antwoorden die hij op een vraag tijdens een Q&A sessie kreeg.

Google CEO Schmidt

Google heeft strikte richtlijnen voor zijn sociale netwerk Google Plus op het vlak van namen. Je bent verplicht je echte naam te gebruiken, pseudoniemen en valse namen worden consistent verwijderd. De redenering van Eric Schmidt gaat als volgt: “Het internet zou een betere plaats zijn als we wisten dat je een echte persoon was en geen valse identiteit gebruikt. Op die manier kan je ‘slechte’ mensen makkelijker identificeren en anders behandelen.”

Natuurlijk zit er enige waarheid in wat Schmidt zegt, maar toch stellen wij (en veel deelnemers aan de discussie op bovenstaand discussieforum) ons de vraag of die richtlijnen wel gemaakt zijn om de gebruikers te helpen of eerder ten voordele van Google opgesteld zijn. Door de identiteit van iemand op het internet (en zijn surfgedrag) exact te weten wordt het bijvoorbeeld makkelijker om advertenties te targeten.  

Maar als Google+ echt aanslaat betekent dit misschien het definitieve einde van anonimiteit (en privacy) op het internet. Google houdt al veel informatie bij over je zoekgedrag. Met de gegevens op Google+ erbij hebben ze misschien wel iets te veel informatie voor één bedrijf. Aan de andere kant biedt een netwerk waarvan je weet dat het allemaal echte mensen zijn ook zijn voordelen.

Wegen de voordelen van Google+ tegen de bedreiging op je privacy? Of maak je je misschien geen zorgen omdat je niets te verbergen hebt?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *