9 op de 10 paswoorden in slechts enkele seconden te kraken

90% van de paswoorden zijn te kraken in slechts enkele seconden. Dat wordt althans beweerd in een rapport van de Canadese tak van Deloitte. Voluit heet het rapport the Deloitte Report of Canadian Technology, Media & Telecommunications Predictions 2013, kortweg TMT Predictions 2013. Zoals de naam al laat uitschijnen verschijnt dit rapport elk jaar, en geeft Deloitte in dit rapport haar voorspellingen op het vlak van technologie, media en communicatie voor het komende jaar.

Paswoorden die minimum 8 karakters bevatten, waaraan er minstens 1 cijfer, en enkele speciale tekens werden toegevoegd, werden tot nu toe steeds als heel veilig beschouwd. Niet dus, zo blijkt nu. Volgens Duncan Stewart, die mee aan het rapport schreef, zijn vele paswoorden tegenwoordig makkelijk te kraken met behulp van algemeen verkrijgbare virtualisatiesoftware en snelle videokaarten. Elk paswoord met 8 karakters zou in dat geval binnen de 5 uur gekraakt kunnen worden.

Om te vermijden dat je paswoord toch gekraakt zou kunnen worden, is het belangrijk dat je kiest voor een langer paswoord. Ook wanneer je kiest voor een willekeurig gegenereerd paswoord, dan zou de kans kleiner worden dat je paswoord gekraakt kan worden. Maar volgens Stewart moeten veel mensen die klik nog maken, en moeten ze eerst durven afstappen van hun oude vertrouwde, maar veel te eenvoudige paswoorden.

In de toekomst zou authentificatie meer en meer verschuiven naar een multi-factor systeem, waarbij gebruik zal gemaakt worden van tokens, GSM’s, kredietkaarten en zelfs biometrische factoren om een gebruiker te identificeren.

Andere voorspellingen

Het rapport bevat daarnaast nog enkele andere interessante voorspellingen, die we u zeker niet willen onthouden:

• Deloitte voorspelt dat de traditionele PC een belangrijke rol zal blijven spelen. Meer dan 80% van alle verkeer gemeten in bits wordt nog steeds gegenereerd via de traditionele PC. Ook wat betreft de totaal gespendeerde tijd blijft de PC met meer dan 70% aan de top staan. Enkel wat betreft het aantal verkochte units verliest de PC terrein ten opzichte van mobile devices.

Mobile advertising, op ondermeer tablets en smartphones, zal volgens het rapport met 50% stijgen naar wereldwijd 9 miljard dollar.

Het volledige rapport kan je hier bekijken.

Executive Summary

90% van paswoorden makkelijk te kraken
Volgens een rapport van de Canadese tak van Deloitte is 90% van de paswoorden heel eenvoudig te kraken.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *