Van ‘Gangnam Style’ naar succesvolle video marketing campagnes

Iedereen kent ondertussen de ‘Gangnam Style’ video wel: deze videoclip van PSY werd in juli 2012 gereleaset en werd de meest bekeken video op YouTube. Maar waarom werd net deze video zo populair? Een analyse van de ‘Gangnam Style’ video kan handig zijn om succesvolle video marketing campagnes op te bouwen.

Gangnam Style en video marketing

De ‘Gangnam Style’ video

De videoclip ‘Gangnam Style’ is een soort van satire op de weelderige levensstijl van de upperclas in Seoul in Korea, vergelijkbaar met het Beverly Hills van de Verenigde Staten. De mensen die er wonen worden bestempeld als aanstellers en wannebe’s, die willen laten uitschijnen dat ze rijk zijn. Zo rapt PSY onder andere over een meisje met wie hij graag een kop koffie wil gaan drinken. Koffie, liefst van zo duur mogelijke koffiebonen, is immers een statussymbool in Korea dat de kloof tussen rijk en arm belichaamt. Bovendien drijft PSY ook de spot met materialisme en hebzucht, en berijdt hij een denkbeeldig paard, omdat hij de financiële middelen niet heeft voor een duur, echt paard.

Verassing, humor en luxe leiden tot succesvolle video’s

Een eerste element dat het succes van de ‘Gangnam Style’ video onderbouwt, is het element van verassing. De video werd namelijk opgenomen op 22 verschillende locaties, waardoor de video nooit saai en eentonig wordt. Ook voor video marketing is het belangrijk om verfrissende video’s te maken en geen hele video lang dezelfde setting te gebruiken. Het publiek zal alleen blijven kijken als men zich afvraagt hoe het vervolg van de video er zou uitzien.

Daarnaast werd de ‘Gangnam Style’ video zo vaak bekeken en gedeeld, omdat het een grappig filmpje is en de nodige entertainment biedt. Enerzijds is er de satirische humor die het leven in Seoul persifleert, anderzijds komt er ook gewone ironische spot in de video voor zonder diepere betekenis. Deze mix zorgt ervoor dat mensen geïnteresseerd blijven. Afwisseling in soorten humor is dus zeker van belang bij video marketing. Bovendien wordt er bij de ‘Gangnam Style’ een vleugje sex appeal toegevoegd, waardoor de video nog humoristischer wordt. Sex sells, dat geldt voor de ‘Gangnam Style’ alsook voor video marketing. Let echter op dat je hiermee niet overdrijft.

In de ‘Gangnam Style’ wordt tevens de nadruk gelegd op luxe en weelde: de zanger draagt steeds een dure zonnebril en een maatpak, en vertoeft altijd in een zwembad, sauna, etc. Doordat luxe benadrukt wordt, krijgt de kijker het gevoel dat het gaat om een kwalitatieve video die de achterliggende kwaliteit van het bedrijf weerspiegelt. Door in je video’s te tonen wat je publiek wil zien, toon je hoe ze dat kunnen bereiken door in zee te gaan met jouw bedrijf.

Strategische call to actions

Een goed geplaatste call to action is cruciaal voor het slagen van je video marketing campagne. In de ‘Gangnam Style’ video werd de call to action om de single te downloaden op iTunes helemaal in het begin van de video links boven geplaatst. Daarna verschijnt rechts in het midden een link om in te schrijven op het YouTube kanaal. Dat is logisch aangezien je altijd begint met lezen in de linker bovenhoek en je blik daarna naar rechts gaat. Aan het einde van de video, net voor de extra’s, verschijnen nog twee links om je in te schrijven, terwijl na de extra’s weer de belangrijkste link naar de iTunes store rechts boven getoond wordt.

Executive Summary

De ‘Gangnam Style’ video werd de meest bekeken video op YouTube
Ontdek hoe je de succeselementen van de ‘Gangnam Style’ kan toepassen op je eigen video marketing campagnes.

1 Comment

  1. pauladamdj789

    7 months ago

    How much user(peoples) watch to this dance(‘Gangnam Style’) on You Tube.That is a different dancing steps as comparison to other dancing. Many people shoot many Videoclip Maken on to this dancing.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *