Nieuw: 360°-reclamefilmpjes op YouTube en Facebook

360°-reclame

In het voorjaar lanceerde YouTube haar eerste 360°-video’s. In plaats van één camerastandpunt, kun je zelf bepalen waar je je blik op richt, en zo zie je veel meer. Het duurde niet lang eer Google het mogelijk maakt voor adverteerders om aan YouTube-video’s 360°-reclamefilmpjes vooraf te laten gaan. Ook concurrent Facebook probeert nu de mogelijkheden van 360°-reclame uit, met grote merken als Samsung en Nestlé.

Gemaakt voor mobiele gebruikers

Hoewel het nieuwe feature zowel op desktops als op smartphones te zien is, zijn 360°-video’s echt gemaakt met mobiele gebruikers voor ogen. Op de pc kun je zelf navigeren in de filmpjes, met de muis of het toetsenbord. Maar veel intuïtiever is om je smartphone te gebruiken als ‘zoeker’: je houdt je smartphone voor je en beweegt hem gewoon zelf naar boven, beneden, links of rechts. Zo krijg je dus telkens andere delen van de videoclip te zien, wat de kijker een leuke ontdekkingstocht oplevert.

Dat is uiteraard hét belangrijkste voordeel van de 360°-ads: kijkers vinden ze leuk. Zo stelde men bij Coca-Cola vast dat hun 360°-reclamefilmpje via TrueView op YouTube een 36 procent hogere view-through rate opleverde dan hun standaard video-ads.

Wedloop tussen YouTube en Facebook

YouTube was in juli 2015 de eerste die op de proppen kwam met 360°-videoreclame. Facebook liet niet lang op zich wachten en lanceerde de eerste 360°-filmpjes in september. Facebook maakte zelf een aparte website voor 360°-video’s, waar je als professional maar ook als amateur advies krijgt over de productie van zulke panoramafilmpjes. En nu, in november, volgen dus ook 360°-ads op Facebook. Het socialemedianetwerk uit Menlo Park kon al meteen uitpakken met enkele grote klanten, zoals telecomreus AT&T, Samsung en Nestlé.

Een bloemlezing van 360°-reclamefilmpjes

AT&T en BBDO namen een 360°-filmpje op met autocoureur Ben Albano op het circuit. Albano streamt zijn oefenrondjes rechtstreeks naar een andere locatie in de VS dankzij het draadloze netwerk van AT&T.

Ritz, een merk van crackers van multinational Mondelez, lanceerde dan weer een nostalgisch filmpje. Het toont het kerstfeest van een familie gedurende 40 jaar, met de focus op kleine momentjes die we doorgaans niet zien op foto’s of video’s.

Om haar merk Nescafé opnieuw populair te maken bij jongeren en millennials lanceerde Nestlé een 360°-video voor Facebook waarin we mensen van over de hele wereld aan de keukentafel zien, terwijl ze dansen en bewegen op een populair Noors liedje. Door rond te draaien krijg je telkens andere mensen te zien.

Voor het Zuid-Koreaanse Samsung is angst geen optie. Het bekende merk lanceerde de hashtag #BeFearless. Kijk mee en ontdek hoe jij het ervan zou afbrengen op het dak van een wolkenkrabber …

Wil je als particulier of bedrijf zelf 360°-video’s maken? Dat kan, want er zijn al verschillende 360°-foto- en filmcamera’s op de markt.

Executive Summary

Zowel Google als Facebook zijn er volop mee bezig: reclamefilmpjes waarin je je écht kunt onderdompelen. Je kunt vrijuit navigeren in 360 graden aan bewegend beeld.

7 Comments

 1. I’m impressed, I must say. Truly rarely do I experience a website that’s equally educative and interesting, and I’d like to inform you, you
  have struck the nail on the head.

 2. Excellent article, i surely love this site, keep on it

 3. After study some of your blog posts on your own website today, and that
  I genuinely like your path of blogging. I added it to my bookmark site record and you will be checking
  back soon.

 4. Your home is valueble for me. Thanks!

 5. Cruz

  3 months ago

  You should take part in a contest for just one
  of the greatest websites on the net. I’ll recommend this site!

 6. OrvalJFaglie

  3 months ago

  Hi, after reading this remarkable piece of writing i am as well
  delighted to share my experience here with colleagues.

 7. AdahRUccio

  3 months ago

  Wonderful post! We are linking to the great article on our
  website. Continue the great writing.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *