Airtime bekijkt je videochats – ‘Voor je eigen bestwil’

Dinsdag lanceerde Sean-Parker en Shawn Fanning (de medeoprichters van Napster) Airtime. Airtime is een sociale videochatservice waar je inlogt via Facebook en kan chatten met Facebook vrienden en met ‘vreemden’. Klinkt leuk, maar Airtime neemt screenshots van je videochats, die vervolgens door de werknemers van Airtime worden gecontroleerd op ‘ongepaste inhoud’.

Dit klinkt waarschijnlijk nogal beangstigend. Rosa Golijan had daarom een gesprek met de woordvoerder van Airtime over het hoe en het waarom van de controle.

Airtime

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Airtime is een browser-based videochat service die via je Facebook identiteit loopt. Het enige wat je nodig hebt is een webcam en een Facebook account. Op de website van Airtime log je eenvoudigweg in met je Facebook account, en je kan meteen beginnen chatten. Je moet dus geen software installeren.

Je kan chatten met Facebook vrienden of met vreemden. Die vreemden worden gekozen op basis van je gedeelde Facebook interesses en je locatie. Als je je huidige chatpartner maar niks vindt, klik je eenvoudigweg op ‘next’.

Tot hier toe doet dit heel erg aan Chatroulette denken. Chatroulette is een website die willekeurig mensen met elkaar laat chatten. Het grote probleem bij Chatroulette is echter dat veel mensen bv. naakt achter de webcam zitten of schokkende beelden en video’s laten zien.

In de voorwaarden van Airtime staat duidelijk dat dat soort gedrag absoluut niet is toegestaan. Dan doet zich natuurlijk de vraag voor hoe Airtime dit wil garanderen? Je zou ervan uit kunnen gaan dat het feit dat je Facebook identiteit gelinkt is aan de website, de chatters voldoende tegenhoudt om geen obsceen gedrag te vertonen. Echter is dat altijd een gok… een gok die Airtime duidelijk niet wil wagen. Ze gaan namelijk erg ver in de manier waarop ze obsceen gedrag tegen gaan.

Screenshots

Airtime screenshot

Telkens je met een vreemde chat (iemand die dus niet in je Facebook vrienden lijst staat) worden er screenshots genomen van je videochat. Hoe vaak er een screenshot wordt genomen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je leeftijd en je locatie, die je risicopercentage voor obsceen gedrag bepalen.

Die screenshots worden daarna automatisch geanalyseerd door een aantal filters. Die filters gaan bijvoorbeeld na of er een gezicht aanwezig is.

Screenshots waaruit mogelijk obsceen gedrag blijkt, (o.a. naaktheid, geweld, dierenmisbruik, drugsmisbruik enz.) worden gemarkeerd en vervolgens bekeken door de medewerkers van Airtime. Die mederwerkers krijgen dus screenshots van videochats te zien, en ze kunnen dan de gehele screenshot historie bekijken van die persoon!

Indien een screenshot als obsceen wordt gezien, beslissen de medewerkers van Airtime of de persoon in kwestie permament gebanned moet worden en brengen ze eventueel de politie op de hoogte.

Gebanned?

Gebruikers die gebanned zijn, geraken ook niet zomaar opnieuw op de website. Airtime houdt bv. rekening met de historiek van je Facebook account, zodat een nieuw Facebook account aanmaken niet zal helpen om je ban te omzeilen!

Hoe lang worden mijn screenshots bewaard en waarom?

De screenshots die van je videochats worden gemaakt houdt Airtime bij… voor onbepaalde tijd. Waarom? “Om patronen in het obsceen gedrag te vinden”, aldus de woordvoerder van Airtime.
Wil je dat Airtime je screenshots delete? Dat kan, door contact op te nemen met de support service, maar dan wordt je Airtime account ook gedeactiveerd. Wil je later je account opnieuw activeren, dan zal een medewerker van Airtime daar eerst goedkeuring voor moeten geven.

Conclusie

Het komt er dus op neer dat je een deel van je privacy zal moeten opgeven in ruil voor veiligheid. “Privacy for safety, especially in a product that’s free. That’s the trade off. You have to decide.” Zo verwoorde Chester Wisniewski het.

Aan jou de keuze dus. Indien je Airtime gebruikt, wees er dan van bewust dat je mogelijk in de gaten wordt gehouden!

Executive Summary

Airtime
Airtime is een nieuwe videochat website die gelinkt is aan je Facebook identiteit.
Privacy?
Airtime bekijkt je videochats, ‘voor je eigen bestewil’.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *