30.10.2012 - Creativity

11.11.11 lanceert provocerende virale video

Gisteren heeft 11.11.11 een video gelanceerd die de klimaatproblematiek in de schijnwerpers plaatst. De inhoud van de video is op z'n minst opzienbarend te noemen. Hij grijpt je naar de keel, je voelt je ongemakkelijk, tegelijkertijd lach je en toch blijf je kijken. Stand-upcomedian Bart Cannaerts neemt een Afrikaan op de korrel, lacht hem uit en beledigt hem tot op het bot. Het publiek lacht duchtig mee en op het eind van het fragment loopt de Afrikaan boos de zaal uit. En dan verschijnt de boodschap en het logo van 11.11.11 die de ware toedracht onthult. Het is een sterk staaltje van virale marketing. Op 24 uur tijd is de video bijna 100.000 keer bekeken op YouTube en doet het vlot de ronde op Twitter en Facebook. "Volgens mij is het creatieve en innoverende aspect minstens even belangrijk dan het shockerende. Anders slaag je er niet in om zo’n succes te boeken met een virale actie" zegt Bogdan Vanden Berghe, de baas van 11.11.11.

Actie moet politici wakker schudden

De video is een metafoor van wat er zich op dit ogenblik afspeelt op onze planeet. Wij (het Westen) vervuilen de boel en helpen het klimaat om zeep, terwijl de mensen in het Zuiden er de kwalijke gevolgen van ondervinden. De actie is vooral naar politici gericht die dringend actie moeten ondernemen. Er sterven jaarlijks 300.000 mensen door de klimaatverandering en er zijn zo'n 26 miljoen 'klimaatvluchtelingen'. De voornaamste boodschap van 11.11.11 is dat het 5 over 12 is!

Wordt aandacht van de boodschap afgeleid?

Met dit soort virale actie loop je als initiatiefnemer het gevaar dat de aandacht vooral naar de methodiek en de uitspraken van Bart Cannaerts gaat en minder naar de boodschap van 11.11.11. Bogdan Vanden Berghe: "Dat hadden we vooraf wel een klein beetje verwacht. Ik vind dat ook niet zo erg en ben ervan overtuigd dat de boodschap wel degelijk is overgekomen. Mensen die het filmpje hebben gezien, zullen zeker iets van de boodschap onthouden en ook de rest van onze klimaatcampagne met grotere aandacht volgen." Het filmpje vormt dan ook de start van de campagne (met tv- en radiospots) over klimaatverandering die maandag begint.

Grens tussen informatie en sensatie

De dialoog in het filmpje komt neer op vier minuten 'Afrikanen bashen'. Uit de online commentaren kunnen we opmaken dat heel wat mensen geshockeerd waren en zich niet bewust van het feit dat alles in scène was gezet. Op het eind van de video verschijnt de boodschap: 'Wanneer nemen we de klimaatverandering eindelijk serieus?' Een niet mis te verstane boodschap, maar de vraag blijft of het voor een ngo nodig is om mensen op die manier te provoceren? De grens tussen informatie en sensatie wordt flinterdun. "Door te provoceren zet je mensen aan het denken en schud je ze wakker. Zo creëer je een buzz rond een video die dan druk wordt bekeken en gedeeld", aldus Bogdan Vanden Berghe.

Bewust controverse opzoeken

Voorafgaand aan de lancering hebben de mensen van 11.11.11 nog een andere strategie in overweging genomen. "We hebben eraan gedacht om de video in stukjes via sociale media te lanceren zonder afzender en het te laten lijken alsof de scène met een mobiele telefoon was opgenomen", besluit Vanden Berghe. "We wilden echt de controverse opzoeken en dan de dag erna een persconferentie organiseren om de echte toedracht uit te leggen. Dat had nog feller geweest, maar met het huidige opzet hebben we het beoogde resultaat zeker bereikt."

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans