Onlyhumans

RetweetsTwitterTwitter marketingMeer topics Twitter voor bedrijven

03.06.2014 - Social

Retweetenschap: het geheim voor massa’s retweets

Elke dag worden er wereldwijd meer dan 500 miljoen tweets gepost. Omdat Twitter geen selectie maakt, worden deze allemaal in de feed van de gebruiker getoond. Voor bedrijven die actief zijn op Twitter is het dus uiterst belangrijk om op te vallen in de massa, maar dat is allesbehalve eenvoudig. Gelukkig bestaan er enkele trucjes die ervoor zullen zorgen dat jouw tweets wél veel retweets krijgen en misschien zelfs viraal gaan. Een korte inleiding tot de retweetenschap.

Gebruik afbeeldingen

Tweets die foto’s of andere soorten afbeeldingen zoals infographics bevatten hebben meer succes. Ze vallen immers op en hebben bovendien een extra toegevoegde waarde. Gebruik wel steeds Twitter’s eigen foto-uploader pic.twitter.com. Links naar andere platformen zoals instagram doen het immers veel minder goed, omdat er een extra tussenstap nodig is om de foto te bekijken.

 

Tweet op het juiste moment

“‘Tweet om 17u en gebruik 2 hashtags en 100 tekens.’ Onzin of bewezen?”

Als je wil dat je tweets door zoveel mogelijk mensen gezien worden, is timing erg belangrijk. Je tweet uiteraard het beste op het moment dat er veel mensen online zijn op Twitter, zodat jouw bericht bovenaan staat. Daarnaast is het ook een goed idee om te tweeten op het moment dat er veel geretweet wordt. Door retweets verhoogt de zichtbaarheid van je posts immers enorm. Uit onderzoek blijkt dat het meeste retweets gebeuren rond vijf uur in de namiddag, wanneer de mensen klaar zijn met werken en dus wat tijd hebben om te surfen. Natuurlijk moet jij als bedrijf zelf ook onderzoeken op welke dagen en tijdstippen jouw klanten het meeste interageren met je merk.

 

Gebruik een url shortener

Een tweet met een lange link erin ziet er niet mooi uit en oogt onprofessioneel. Bovendien laat je zo geen ruimte voor retweets. Maak daarom je url korter door een url shortener zoals bit.ly of ow.ly te gebruiken.

 

Laat ruimte voor retweets

“verkondig de boodschap van je sector, niet alleen die van je merk”

Een tweet mag maximaal 140 karakters tellen. Dat is al niet veel, en we raden je bovendien aan om niet alle beschikbare tekens te gebruiken. Er moet immers ruimte zijn voor retweets. Wanneer iemand jouw bericht wil retweeten, komt immers je naam er nog bij. Bovendien is het leuk als de retweeter zelf nog persoonlijke commentaar of gewoon de vermelding ‘RT’ aan je bericht kan toevoegen. Om die redenen zouden tweets van ongeveer 100 tekens optimaal zijn.

 

Gebruik hashtags, maar met mate

Hashtags hebben een positief effect op het aantal retweets. Met 1 of 2 hashtags ziet je tweet er aantrekkelijker en professioneler uit. Daarnaast zorgen enkele goedgekozen hashtags ervoor dat ook mensen die je bedrijf niet volgen je tweet zien wanneer ze zoeken naar een bepaald onderwerp. Overdrijf echter niet, want wie meer dan twee hashtags per bericht gebruikt komt spammy over en mag zich verwachten aan een daling van het aantal retweets.

 

Gebruik duidelijke hashtags

Wil je een bepaalde hashtag promoten als dé hashtag waarmee mensen over jouw bedrijf of product moten praten? Kies dan voor een overduidelijke, logische hashtag, anders riskeer je dat niet je zelfgekozen hashtag maar een heel andere populair wordt. En dat wil je natuurlijk vermijden.

 

Vraag om retweets

Meer retweets krijgen kan best eenvoudig zijn. Door gewoon beleefd te vragen om een retweet, kan je er een heleboel krijgen, tot zelfs dubbel zoveel als tweets waar geen ‘please RT’ of iets gelijkaardigs in staat. Natuurlijk moet je spaarzaam zijn met deze techniek en hem slechts sporadisch gebruiken, anders werkt het niet meer. Voor echt belangrijke posts kan het echter een goed hulpmiddel zijn.

 

Tweet niet te persoonlijk

Je strategie op Twitter zal het meeste vruchten afwerpen als je niet de boodschap van je merk, maar wel die van je sector uitdraagt. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is het allerminst. Door de algemene boodschap van je sector uit te dragen spreek je immers een veel grotere groep mensen aan. Vervolgens positioneer je jezelf als een echte expert in je vakgebied of als het beste product in jouw soort. Op die manier bereik je heel wat potentiële klanten.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans