Ga op zoek naar je allereerste tweet via Topsy

Topsy, een bedrijf dat zich opgeworpen heeft als een soort van zoekmachine voor Twitter, heeft bekendgemaakt dat het alle tweets van elke account heeft geïndexeerd. Ondertussen zijn er al zo’n 425 miljard tweets verstuurd. Tweets zoeken van een bepaald persoon of zelfs van je eigen account was niet altijd even gemakkelijk, om niet te zeggen quasi onmogelijk. Maar dat zou nu verleden tijd moeten zijn.

TopsyElke tweet van elke account werd geïndexeerd, dus ook de allereerste tweet ooit. Die werd 7 jaar geleden verstuurd door Jack Dorsey, de medeoprichter van Twitter. Om die allereerste tweet van Jack Dorsey terug op te zoeken, moet je in de zoekbalk op Topsy.com zoeken op from:jack. Jack is namelijk de gebruikersnaam van Jack Dorsey.

Als resultaat krijg je alle tweets die ooit door de Twitteraccount @Jack werden verstuurd. Standaard staan de tweets gesorteerd op relevantie. Kies dus eerst aan de linkerkant voor de optie “All Time” en vervolgens rechts naast de zoekbalk voor “Sort by Oldest”. Je krijgt de volgende resultaten:

Ook voor je eigen account kan je dus een zoekopdracht uitvoeren. Wij deden de test met onze account:

Een voor de hand liggende eerste tweet, die ondertussen al vijf jaar geleden werd verstuurd.

Interessant om analyses uit te voeren

Deze functionaliteit is natuurlijk heel leuk om eens op te zoeken, maar Topsy is veel meer dan dat. De start-up profiteert namelijk van bepaalde gebrekkigheden van de zoekfunctie op Twitter zelf. Die zoekfunctie plaatst namelijk voornamelijk relevante tweets in de kijker, maar dus niet noodzakelijk tweets waar de gebruiker naar op zoek is. Dat is veel minder het geval bij Topsy.

De tweets in Twitter worden in real-time geïndexeerd door Topsy, waardoor ook recente tweets kunnen opgezocht en geanalyseerd worden. Topsy staat de gebruiker of social media analist dus toe om veel korter op de bal te spelen.

Gratis en geen Twitteraccount nodig

Zoeken in de gigantische database aan tweets is bovendien gratis, en je hoeft je zelfs niet in te loggen. Dus ook mensen zonder Twitteraccount (jazeker, ze bestaan) kunnen dus een zoekopdracht uitvoeren.

Executive Summary

Tweets opzoeken via Topsy
Via Topsy.com is het voortaan mogelijk om alle tweets van elke Twitteraccount op te zoeken.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *