Welkom in de wereld waar connected zijn de norm is en waar smart devices overal aanwezig zijn

smart devices

Het ‘Internet of Things’ (IoT) was ongetwijfeld een van de buzzwoorden van 2014, maar wat houdt het juist in? En wat heeft het Internet of Things nog in petto voor ons? Misschien liggen een stofzuiger die zelf nieuwe stofzuigzakken bestelt en een auto die communiceert met de thermostaat of de microgolf niet meer zo veraf.

Wat is ‘Internet of Things’ (IoT)?

Het ‘Internet of Things’ (IoT), is een netwerk van smart devices die onderling in verbinding staan en communiceren. Momenteel wordt het merendeel van de devices nog door mensen bediend. We evolueren naar een wereld waar devices onderling informatie uitwisselen en zélf autonoom beslissingen nemen. Deze devices worden ook smart devices genoemd. Er schuilen enorm veel toepassingen en toekomstmogelijkheden in deze technologie. Er wordt immers verwacht dat tegen 2020 elke persoon ongeveer 3 smart devices zal bezitten (exclusief smartphone, tablet en pc). Voorbeelden van zulke smart devices zijn  smart TV’s, de Google Glass, fitnessbands en smartwatches. Maar ook de integratie van sensoren in kledij is niet veraf meer. Zo is Ralph Lauren volop bezig met het testen van integratie van sensoren in sportkledij. The sky is the limit als het gaat om smart devices!

Wat smart devices over ons weten

Onze toestellen bevatten enorm veel informatie over ons, onze levensstijl en onze omgeving. Deze informatie verzamelen ze via sensoren die bewegingen, luchtvochtigheid, temperatuur, enzovoort meten. Zo weten devices steeds beter hoe we ons als individu gedragen en wat onze behoeften zijn. Het is dus onoverkomelijk: smart devices zijn de toekomst. We evolueren naar een volledige integratie van deze smart devices waardoor we gemakkelijker, efficiënter en bovendien ook energiezuiniger kunnen leven!

Devices weten steeds beter hoe we ons als individu gedragen en wat onze behoeften zijn.

Click to tweet!

Hoe zit het met privacy?

Smart devices bezitten enorm veel persoonlijke info over ons. Ongerustheid omtrent privacy en gebruik van persoonlijke data zijn hier logischerwijze een gevolg van. De voordelen van de connected devices wegen maar bij 18% van de gebruikers op tegenover de opoffering in privacy, bleek uit een studie van TRUSTe. De conclusie is dat dit privacy probleem beter vandaag nog dan morgen aangepakt wordt!

Hoe bedrijven inspelen op IoT

Het is dan ook logisch dat grote bedrijven zoals Amazon en Google op de kar springen van deze beloftevolle technologie. Ze krijgen zo ook een duidelijk inzicht in het gedrag en de behoeften van de klant. Amazon weet al welk boek we gaan kopen, puur op basis van ons online gedrag. Een ander mooi voorbeeld van een smart device is Nest, de zelflerende thermostaat van Google. Deze thermostaat kan nu al communiceren met je auto, wasmachine, lampen, .. . Zo weet de thermostaat door een sensor in je auto wanneer je van je werk naar huis vertrekt waardoor de verwarming automatisch aanspringt.

Smart devices en het potentieel voor retailers

Ook het potentieel voor kleinere retailers is enorm. Dankzij slimme data kunnen retailers hun klanten effectiever bereiken en bedienen. Ze kennen hun persoonlijke behoeften en karakteristieken en kunnen hier zorgvuldig en op maat op inspelen in hun promotie en shopping experience. Smart en connected devices laten toe de supply chain en het voorraadbeheer van een onderneming te optimaliseren. Levertijden en kosten worden daarbij verlaagd waardoor zowel de klant als de ondernemingen voordeel halen uit ‘Internet of Things’. Sportschoenen die automatisch nieuwe zolen bestellen en kopieermachines die autonoom inktpatronen bestellen zijn de toekomst!

Executive Summary

Een stofzuiger die zelf nieuwe stofzuigzakken bestelt en een weegschaal die je berichtjes stuurt. Wat nog niet zo lang geleden een illusie leek, vind je nu al in je woning. Ontdek wat IoT nog in petto heeft!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *