Brussels Philharmonic gaat paperless

Als eerte orkest wereldwijd heeft het Brussels Philharmonic papieren partituren afgezworen. Het vermaarde orkest gaat voluit paperless en gebruikt voortaan tablets in plaats van partituren op papier.

Samsung en NeoScores werken samen

Het digitaliseringsproject is een samenwerking tussen het orkest zelf, Samsung en NeoScores. Samsung zorgde voor de hardware in de vorm van de 100 Galaxy, het Belgische NeoScores zorgde voor de software. De primeur vondt plaats op 7 november in Flagey waar 92 musici gebruikmaakten van de nieuwe methode om stukken van Wagner en Ravel ten beste te geven. De tablet is uitgerust met een concertmodus, vergelijkbaar met de vliegtuigmodus. De muzikanten kunnen hun partituren met een veegbeweging doorbladeren.

Besparing van 25.000 euro per jaar

Het orkest, onder andere bekend voor het inspelen van de muziek voor de film The Artist, gebruikt tablets met speciale software. Door te stoppen met bladmuziek en de gigantische bergen papier vaarwel te zeggen, slaagt het erin om per jaar 25.000 euro kosten te besparen.

Volledige automatisering

Bijkomend voordeel is dat de muzikanten geen partituren meer moeten meeslepen en alles netjes op de tablets verschijnt. Zo moeten alle documenten ook niet meer ingezameld en zorgvuldig (en fysiek) bewaard worden voor later gebruik. De plaatsbesparing is ook mooi meegenomen. Een arbiedsintensief en complex proces wordt zo volledig geautomatiseerd.

Executive Summary

Eerste orkest dat de stap zet naar tablets
Cultuur, ambacht en technologie slaan handen in elkaar

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *