Visual storytelling: zo doe je dat

Visual storytellingEen beeld zegt meer dan duizend woorden. Het is een cliché, maar het is een cliché die klopt. Het bewijs? Instagram, Pinterest en Tumblr, drie sociale netwerken die rond afbeeldingen draaien, zijn enorm populair. Een Facebook post die een afbeelding bevat, krijgt gemiddeld 120% tot 180% meer interactiviteit dan een Facebook post zonder afbeelding. “Pics or it didn’t happen’ is als het ware onze nieuwe mantra. Afbeeldingen zijn vandaag de dag niet iets waar je gewoon naar kijkt, ze zijn het centrum van onze online interactiviteit.

Wil je als bedrijf aan succesvolle storytelling en content marketing doen, dan mag je die afbeeldingen dus zeker niet vergeten! Live verslag uitbrengen op Twitter van een bepaald evenement is niet langer voldoende. Je klanten vragen je vandaag de dag om het te tonen, in plaats van het gewoon te vertellen. Als bedrijf moet je daarin meegaan, of je riskeert hopeloos achterop te geraken. Met andere woorden, je moet als bedrijf aan ‘visual storytelling‘ doen.

Visual storytelling: zo doe je dat

Om echt succesvol aan visual storytelling te doen, moet je natuurlijk verder gaan dan het aanmaken van een Instagram en/of Pinterest account waar je enkele standaard afbeeldingen op plaatst. Je hebt enige creativiteit nodig, en je moet via je afbeeldingen een consistent verhaal brengen. Laat je alvast inspireren door onderstaande cases van succesvolle storytelling, en ga er daarna zelf mee aan de slag!

 • General Electric: technologische innovatie

General Electric heeft een actieve Tumblr blog opgebouwd. Deze Tumblr blog bevat foto’s en video’s van technische innovaties, telkens met een kleine tekst die de relevante hashtags bevat. Waarom de blog zo succesvol is? Omdat deze blog een consistent verhaal brengt. Elke foto of video verkent iets nieuws of iets interessant over technologie. Geef daar nog een humoristische toets aan of afbeeldingen die tot de verbeelding spreken, en je hebt een succesverhaal.

De afbeeldingen op de blog zijn geen dure, professionele afbeeldingen. Het zijn afbeeldingen die veelal met een smartphone gemaakt zijn en die vaak door fans getrokken zijn.

Visual storytelling General Electric

 • Target: visual storytelling met materiaal van je fans

Heb je in je bedrijf geen fotofreaks die alles fotograferen of filmen? Geen paniek, grote kans dat er tussen je fans wel enkele fotofreaks zitten. Target, een Amerikaans bedrijf, maakte onlangs een commercial met materiaal uit home video’s. Het gaat hier om kinderen die hun ‘college acceptance letters’ openen, hun reacties gebruikt Target in de commercial.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NyDXdHVw-yM[/youtube]

Echte mensen, die een echt verhaal vertellen, zijn een visueel erg sterk medium. Wees dus niet bang om het materiaal van je fans te gebruiken.

 • PopCosmo: storytelling via Pinterest

Visual storytelling PopCosmo

PopCosmo bewijst dat niet alleen grote bedrijven aan visual storytelling kunnen doen. De Amerikaanse Kim Gordon lanceerde deze website samen met haar 15 jarige dochter, als een website die trends onder tieners moet spotten. Ze gebruikten Pinterest om interesse voor hun website te wekken. De afbeeldingen die ze op Pinterest plaatsen zijn bedoeld als visuele inspiratie en Do-It-Yourself tutorials. De afbeeldingen moeten tieners helpen om trendy te blijven. Een van hun pins werd meer dan 380.000 keer gerepint. Ze bewijzen daarmee dat iedereen, mits de juiste aanpak, aan visual storytelling kan doen.

Executive Summary

Visual storytelling: zo doe je dat
Visual storytelling is het vertellen van een verhaal aan de hand van afbeeldingen. Laat je inspireren door onderstaande succesverhalen en ga er zelf mee aan de slag!

3 Comments

 1. Arjan Rooyens

  8 months ago

  Ik merk een trend naar overshoot…

  Graphic Designers worden snel verliefd op beeld, en nu mogen ze…
  De oproep-tot-actie is echter key om aandacht om te zetten in business.

  Mijn gevoel zegt dat er inderdaad een grote groep onder het doel schiet en te veel tekst met te weinig “pics or it didn’t happen”.
  Aan de andere kant denk ik dat er een steeds grotere groep komt met een overshoot en te veel plaatjes plaatst zonder specifiek doel.

  Wat is jouw gevoel daarbij?

 2. YantoM

  8 months ago

  Hey Arjan,

  als je als bedrijf aan visual content marketing wil gaan doen, dan is het natuurlijk belangrijk om dit op te nemen in je strategie. Zo maar plaatjes posten, zonder een specifiek doel voor ogen, dat is inderdaad verspilling van tijd en moeite. Er zijn tal van bedrijven die het goed aanpakken, maar er zijn inderdaad ook tal van bedrijven die het helaas niet goed aanpakken.

  Wat betreft je call to action: visual content marketing is volgens mij vooral goed voor het opbouwen van ‘awareness’ en een imago rond je merk, en het kan de interactiviteit op je sociale media sterk verhogen. Maar een call to action toevoegen is daar moeilijk, daarvoor kan je beter je ‘gewone’ content inzetten :)

 3. Arjan Rooyens

  8 months ago

  Een call-to-action in social media is volgens mij sowieso een no-no. =)

  Maar je opmerking over strategie is denk ik inderdaad de key: daarin zou je de mix kunnen plannen tussen awareness marketing en direct marketing.

  Dank je voor je reactie!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *