21.06.2013 - Technology

Vijf procent van de Belgen is internetverslaafd

Vijf procent van de Belgen is internetverslaafd, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de KU Leuven. Ze kunnen niet zonder internet, en hebben op de meest onmogelijke momenten de behoefte om snel even online te gaan. De grote boosdoeners zijn Facebook en Twitter. Niet het aantal uren dat iemand op internet zit bepaalt of je verslaafd bent aan het internet, wel de gevolgen van het internetgebruik op het gewone, offline leven.

 

Internetverslaving voor het eerst in ons land op grote schaal in beeld gebracht

Het onderzoek naar internetverslaving in België, gevoerd door de KU Leuven, is het eerste grootschalige onderzoek over dit onderwerp. Zo een duizend volwassenen werden ondervraagd over hun internetgebruik, en daaruit blijkt dat 5,5 procent van de Belgen kenmerken van een internetverslaving vertonen. Rozane De Cock van het Instituut voor Mediastudies, die het onderzoek mee leidt, waarschuwt dat men een internetverslaving vaak minimaliseert. Niet het aantal uren dat iemand op het net spendeert geeft de doorslag, wel de invloed die het net op je gewone leven heeft. "Twintig likes krijgen op Facebook kan even verslavend werken als een videospel winnen of het gevoel dat alcohol je geeft", aldus nog De Cock. "Iemand die op café even iets op het internet opzoekt, heeft geen probleem. Maar wie bij vrienden heel de tijd op Twitter zit, moet opletten."

 

Vooral vrouwen en jongeren zijn verslaafd

Opvallend: het zijn vooral vrouwen die verslaafd zijn aan internet. Uit het onderzoek blijkt dat zestig procent van de internetverslaafden vrouwelijk is. Zij spenderen vooral erg veel tijd op sociale media zoals Facebook en Twitter. Een minder opvallende conclusie is dat het probleem onder jongeren nog veel groter is: zo een tien procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar oud kampt met een internetverslaving. Bij hen zijn het vooral games die de grote boosdoener zijn.

 

Ben jij internetverslaafd?

Vraag je je af of je zelf misschien verslaafd bent aan het internet? Dan kan je via de website van de druglijn een eenvoudige test doen, die je vertelt in welke mate je wel of niet internetverslaafd bent.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans