Onlyhumans

Social media spamSocial spamSpam

04.03.2014 - Social

Spam op sociale media groeit met 355%: hoe je bedrijfsaccounts beschermen?

Spam is een groeiend probleem op het internet. Tot voor kort werd deze voornamelijk verstuurd via e-mail, maar spam op sociale media is aan een steile opmars bezig. In de eerste helft van 2013 groeide de hoeveelheid spam op sociale media accounts met een overweldigende 355%. Vooral voor bedrijven houdt dit risico’s in.

Licentie : ardenvis

2013 State of Social Media Spam

NexGate publiceerde onlangs het research report ‘2013 State of Social Media Spam’. Deze studie werd uitgevoerd tussen 2011 en 2013 op de sociale netwerken Facebook, Google+, Twitter, Youtube en LinkedIn. Maar liefst 60 miljoen stukjes content op meer dan 25 miljoen accounts werden geanalyseerd. Een van de opvallendste resultaten is de vaststelling dat de hoeveelheid spam op sociale media in de eerste zes maanden van 2013 met 355% toenam. Maar er zijn nog veel meer gevaren verbonden aan spam op sociale media, zeker voor bedrijven.

“5% van alle sociale media apps bevat spam. 20% van deze spammy apps staan op profielen van bedrijven”

 

Spam op sociale media een van de grootste online gevaren voor bedrijven

Spam is een van de grootste gevaren waarmee bedrijven rekening moeten houden wanneer ze aan social media marketing doen. Wanneer er spam op je bedrijfsaccount staat, is dat immers nefast voor je merkimago. Bovendien zullen je fans alle vertrouwen in je merk verliezen. De 3 grootste bedreigingen bij spam je bedrijfsprofiel zijn dus de volgende:

  • Het merk verliest zijn focus en strategie.
  • De spammer krijgt clicks, waardoor de ranking van zijn site zal stijgen ten koste van het merk.
  • Het bedrijf/merk verliest het vertrouwen van zijn fans.

 

De meest voorkomende soorten social media spam

Om je alvast alert te maken voor dit alomtegenwoordige gevaar, zetten we de meest voorkomende soorten spam op sociale media op een rijtje. Er zijn immers verschillende manieren om zogenaamde social spam te verspreiden op sociale media.

 

Link spam

Link spam is een url zonder tekst, of met slechts een zeer vage omschrijving in enkele woorden. Wie het ziet wordt nieuwsgierig en klikt door naar een site. Deze bevat vaak advertenties waarmee de spammer geld verdient, of malware. In vele gevallen gaat het ook om het verhogen van de siterank door het verkrijgen van veel links en clicks. In zo’n geval wordt er vaak een url shortener zoals Bitly of TinyURL gebruikt, om de echte site te maskeren.

 

Tekst spam

Tekst spam is, zoals het woord zegt, spam met een uitgebreidere tekst. Vaak gaat het om phishing-aanvallen waarbij gevraagd wordt om geld of persoonlijke gegevens en bankgegevens. Een voorbeeld hiervan zijn de bekende ‘werk thuis en verdien veel geld’-berichten. Wie erin trapt moet betalen alvorens te kunnen starten, maar ziet zijn geld uiteraard nooit terug.

 

Nieuwe vormen van spam op sociale media

“Het aantal spamberichten op sociale media groeit sneller dan het totaal aantal berichten”

Link spam en tekst spam bestaan al lang. Je kan deze vormen van spam immers ook in de vorm van een e-mail versturen. Met de komst van sociale media zijn er echter nieuwe vormen van spam opgedoken. We zetten ze op een rijtje.

 

Spammy applicaties

Applicaties op sociale media zoals Facebook worden soms gebruikt om spam te verspreiden. Maar liefst 5% van alle apps op sociale media bevat spam. 20% van al deze spammy applicaties werden bovendien gevonden op accounts van bedrijven.

 

Social bots

Social bots zijn computerscripts die zich voordoen als echte gebruikers. Zo kunnen ze profielen creëren of automatische antwoorden genereren. Vooral op Twitter wordt dit vaak toegepast. Soms worden social bots met goede bedoelingen gebruikt, bijvoorbeeld om iemand te bedanken omdat hij het bedrijf volgt. Social bots worden echter ook vaak gebruikt om automatisch verzoeken te sturen om fan te worden, of om automatisch spamberichten te sturen.

 

Valse accounts

Deze accounts kunnen aangemaakt worden door bots of echte personen. Wanneer er iemand een vals account van jou bedrijf opricht, kan dat flink wat imagoschade veroorzaken.

 

Link-jacking

Bij link-jacking wordt er een afbeelding geplaatst die lijkt op een like-knop of een andere normale knop op een sociaal media profiel. Door te klikken geeft de gebruiker echter geen like, maar wordt hij naar een website met minder goede bedoelingen geleid.

 

Een spamvrij bedrijfsprofiel

Social spam is gevaarlijker dan spam via e-mail. In dat laatste geval ziet immers alleen de ontvanger het bericht, terwijl op sociale media een spamboodschap ook door alle vrienden van de persoon in kwestie bekeken kan worden. Uit onderzoek blijkt dat 40% van alle accounts op sociale media al gebruikt is geweest om spam te verspreiden.

“40% van alle accounts op sociale media werd al eens gebruikt om spam te verspreiden”

Het is een absolute noodzaak om spam zo veel mogelijk te weren van je bedrijfsprofiel. Voor e-mail bestaan er goede spamfilters, maar helaas is dat voor sociale media nog niet het geval. Slechts 15% van alle social spam heeft een url die door spamfilters herkend wordt als spam. Omdat de technische methoden voorlopig nog tekort schieten om spam op sociale media te stoppen, is het nauwkeurig monitoren van je bedrijfsaccounts en het handmatig verwijderen van spam nog steeds de aangewezen methode.

 

Spam en sociale netwerken: de meest opvallende feiten

Tot slot nog enkele opvallende feiten en cijfers uit de studie 2013 State of Social Media Spam die we je niet willen onthouden.

  • Facebook en Youtube bevatten het meeste spam van alle sociale media.
  • Op Youtube verschijnt de meeste ‘riskante content’: haatdragende berichten, schelden, beledigingen, bedreigingen, … Voor elk stuk ‘riskante content’ op andere sociale media, zijn er 5 op Youtube.
  • Het aantal spamberichten groeit sneller dan het totaal aantal berichten op sociale media.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans