02.09.2011 - Social

Sociale media in het onderwijs

Computers krijgen een steeds prominentere rol in het klaslokaal. In sommige scholen wordt de aankoop van een laptop zelfs verplicht voor de leerlingen. Als leerkracht moet je voorbereid zijn op de mogelijke problemen, maar je mag ook niet bang zijn om de mogelijkheden van het internet en sociale media te gebruiken om je leerlingen extra te motiveren.

Hoe kunnen leerkrachten sociale media positief gebruiken?

Een coole geschiedenisles? Je zal het waarschijnlijk zelden horen. Maar met een PowerPoint presentatie die eruit ziet als een Facebook-profiel kan je misschien wel de aandacht van je leerlingen trekken. Terwijl je ze informatie geeft in een vorm waarmee ze vertrouwd zijn. Je kan ook Twitter gebruiken als inspiratiebron. Door interviews te beperken tot 140 tekens leren je studenten vragen en antwoorden tot hun essentie te herleiden.

Communicatie op een nieuw niveau

Natuurlijk kan je ook sociale netwerken gebruiken om de communicatie met leerlingen te verbeteren. Er zijn tal van platformen zoals EDU 2.0 die de mogelijkheden van sociale media vertalen naar een echte online school. Je hebt misschien gewerkt met Blackboard of Toledo, EDU 2.0 lijkt echter veel aangenamer om mee te werken en biedt meer mogelijkheden. Je kan je agenda delen, testen plannen, nieuwsberichten plaatsen, berichten versturen naar je leerlingen, documenten delen en taken opstellen. Vergeet de oude agenda en boekentas, alles staat online. Als leerkracht bieden dergelijke platformen het voordeel dat je altijd en overal je lessen kan plannen en informatie delen, zelfs als je niet op school kan geraken.

Een rapport schrijven of een wiki?

Wikipedia niet gebruiken voor de les? Ok, maar laat je leerlingen zelf hun eigen wiki’s maken voor een boekbespreking, een paper voor het vak geschiedenis of een moeilijk onderwerp in scheikunde. In plaats van één groot werk, maak je verschillende pagina’s die naar elkaar verwijzen. Iedere persoon, plaats, gebeurtenis krijgt apart aandacht. Een wiki zorgt ervoor dat verbanden veel duidelijker worden aangegeven door middel van links dan een boek zou kunnen. En als ze het goed doen kan je de wiki het volgende jaar gebruiken om de lessen te ondersteunen. Voor de leerlingen is het ineens een kans om vertrouwd te raken met coderen op een beperkt niveau.

Bloggen

In plaats van enkel grote papers te vragen ... of wiki's kan je leerlingen ook laten bloggen. Kleinere berichten van 300-500 woorden die elke keer één thema behandelen zorgen ervoor dat je meer opdrachten, kan geven zonder je leerlingen te overbelasten. En met een beetje druk kan je ze via de commentaren nog laten samenwerken buiten de lesuren!

Sociale media en internet kunnen voor enkele problemen zorgen binnen het onderwijs, maar ze bieden ook enorm veel mogelijkheden om beter en creatiever met je leerlingen te communiceren.

Wat zijn de nadelen van sociale netwerken tijdens de les?

Cyberbullying is een term die veel gebruikt wordt. Het komt in feite neer op pesten op het internet. Door de snelheid waarmee informatie rond gaat, kan een 'gemeen' bericht veel verder verspreiden dan enkel één school, gemeente, land ... in slechts enkele minuten. Laat staan de mogelijkheden die leerlingen hebben om video's te maken met hun smartphone of een digitale camera die op YouTube terechtkomen. Fysieke pijn is zeker niet het ergste wat een kind kan overkomen in de digitale wereld. Dit is één van de redenen waarom veel scholen smartphones verbieden tijdens de schooluren.

Natuurlijk is er ook het probleem van aandacht. Leerlingen die een SMS sturen, op Facebook zitten of twitteren zijn zelden aan het opletten. Simpelweg de mogelijkheden om dit te doen wegnemen is één mogelijkheid om dit te voorkomen, maar computers zullen alle klaslokalen ooit overnemen. Een betere, duurzame optie is om een nieuwe manier van lesgeven te ontwikkelen. Gebruik del leefwereld van je leerlingen om hun aandacht terug te verdienen en ineens de mogelijkheden om te leren uit te breiden!

Het overwegen waard!

Niet overtuigd van social media in het onderwijs? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje met enkele sterke quotes en cijfers.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aEFKfXiCbLw&feature=player_detailpage[/youtube]

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans