Microsoft goes ‘Open Search’ met So.cl

Onlangs lanceerde Microsoft FUSE Labs een nieuw sociaal platform: so.cl (uit te spreken als “social”). Eentje dat zich niet richt op het grote publiek, maar op studenten en waarop je kan inloggen via Facebook. Hiermee wil Microsoft de mogelijkheden van social search in het kader van ‘leren’ en ‘studeren’ meer in detail onderzoeken.

Open Search‘ staat hier centraal: dat wil zeggen dat iedere zoekopdracht op so.cl zichtbaar is voor ander so.cl gebruikers en derde partijen.

Wat doet So.cl precies?

So.cl is een soort platform dat zowel search als social met elkaar verbindt (zoals zovele andere sociale communities/platformen) en waar studenten interessante content met elkaar kunnen delen. Gebruikers kunnen content presenteren in leuke moodboards, waardoor het visuele een belangrijke rol krijgt.

Microsoft plaatst video content op een troontje door zogenaamde ‘video parties‘ te organiseren: het real time delen van video’s. Dit moet interactie van de studenten versterken.

so.cl

‘Open Search’

Iedere zoekopdracht in So.cl is publiek. Dat wil zeggen dat men automatisch links deelt wanneer men zoekopdrachten uitvoert. Hiervoor gebruikt Microsoft Bing API’s. Men gaat ervan uit dat studenten op zoek gaan naar gelijkaardige content en nieuwe content ontdekken die gedeeld wordt via andere studenten.

Het platform is helemaal niet de nieuwe facebook, maar het experiment betreffende de ‘open search’ is zeker en vast interessant. Microsoft richt zich ook meer op een niche (studenten), die weliswaar moeilijk te domineren zal zijn aangezien jongeren zeer wispelturig zijn in het social media gebruik en ze opgegroeid zijn met Facebook.

Zullen al onze zoekopdrachten in de toekomst openbaar worden? Hebben jongeren hier minder probleem mee dan ouderen? Een interessant experiment!

Executive Summary

Wat? Microsoft Fuse Labs lanceerde onlangs een nieuw sociaal platform: So.cl
Hoezo? Hier kunnen studenten content met elkaar delen en staat ‘open search’ centraal
En? Alle zoekopdrachten zijn publiekelijk!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *