27.06.2012 - Social

Is de Klout score nog belangrijk?

De Klout score, een ranking die mensen klasseert op basis van hun invloed online, bestaat ondertussen al 5 jaar, en blijkt nog steeds aan belang inwinnen. Ondanks alle kritiek die de Klout score al gekregen heeft, blijven nog steeds veel mensen het belangrijk vinden hoeveel hun Klout score juist bedraagt.

De Klout score is een product van het gelijknamige bedrijf Klout, dat in 2007 in New York werd opgericht door CEO Joe Fernandez, en ondertussen in San Francisco gestationeerd is. Net zoals bij Google wordt de Klout score berekend aan de hand van een onbekend algoritme, waarbij tientallen factoren een rol spelen. Net omdat dit algoritme tot op heden altijd onbekend is gebleven, heeft het bedrijf ook altijd bakken kritiek over zich heen gekregen. Uiteindelijk is het één enkel bedrijf die éénzijdig zal bepalen wie nu juist invloedrijk is, en wie niet.

Ook de wisselvalligheid van de score is voor velen een doorn in het oog. Net als Google wordt ook bij Klout het algoritme regelmatig geüpdate. Op zo’n moment zie je heel wat mensen een groot deel van hun Klout score verliezen, alsof ze van de ene dag op de andere ineens veel minder invloedrijk zijn. Vooral na de update van oktober 2011, toen vele mensen hun Klout score zagen dalen met wel 20 punten, kreeg CEO Fernandez heel wat verwijten naar het hoofd geslingerd.

Dat er veel kritiek is op de Klout score, bewijst aan de andere kant ook dat mensen er wel degelijk rekening mee houden. De Klout score wint immers nog steeds aan belang, en dan voornamelijk bij sollicitaties. Er zijn ondertussen al verschillende verhalen bekend van sollicitanten die niet weerhouden werden omwille van een te lage Klout score.

Zo bracht Wired magazine onlangs nog het verhaal van Sam Fiorella, een sollicitant met 15 jaar ervaring in het adviseren van grote klanten, zoals AOL, Ford en Kraft. Op basis van zijn profiel en ervaring had Sam goede kansen om de job bij een groot marketingbedrijf in Toronto te bemachtigen, maar de lage Klout score deed hem de das om. Hij had een Klout score van 34, terwijl de job uiteindelijk ging naar een sollicitant met Klout score 67. 15 jaar aan ervaring bleek minder belangrijk dan die score.

Natuurlijk is de Klout score vooral in de social media en marketingsector belangrijk, en kijken vooral werkgevers in deze sectoren naar de Klout score. Maar dit zou echter niet het enige criterium mogen zijn bij sollicitaties. Om maar een voorbeeldje te geven: Justin Bieber heeft als enige persoon de maximum Klout score van 100, maar dat impliceert natuurlijk niet dat het tieneridool geschikt is voor elke job. Bieber heeft deze score vooral te danken aan zijn miljoenen Twitter volgers.

Dat neemt niet weg dat de Klout score een steeds belangrijkere rol speelt bij sollicitaties. En sollicitanten spelen hier steeds meer op in. In de VS zie je veel sollicitanten al een vermelding maken van hun Klout score op hun CV. En met succes, want mensen met een relatief hoge Klout score, van meer dan 50, krijgen opmerkelijk meer spontane job interviews aangeboden. Al is dat natuurlijk geen garantie op een succesvolle carrière.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans