Hoe een social media burnout vermijden?

Je hoort het wel vaker de laatste tijd: sommige mensen hebben echt genoeg van sociale media en sluiten soms gewoon hun account af. Maar wat als je, zoals wijzelf, sociale media moet gebruiken voor professionele doeleinden, of gewoon niet zomaar je vrienden wil laten vallen op de sociale media?

Er zijn enkele tips die je kan toepassen om zo’n social media burnout te vermijden. We lijsten ze even voor je op.

Niet op elk netwerk aanwezig zijn

Sociale netwerken zijn de laatste jaren als paddestoelen uit de grond geschoten. Een account creëren én onderhouden op alle netwerken is zo goed als onmogelijk geworden. Een account hebben op alle grote sociale netwerken is een mooie uitdaging, maar al snel zal je merken dat dit heel wat van je tijd opslokt, en dat je de rest gewoon moet verwaarlozen.

Als goede raad kunnen we hier meegeven dat je niet aanwezig bent op alle sociale netwerken, maar dat je de sociale netwerken zorgvuldig uitkiest. Kies enkele media die je proportioneel het meeste geld opleveren, en besteed daar je aandacht aan.

Werk slim

Iedereen weet het ondertussen: je kan bezig blijven op sociale media. Er komen steeds nieuwe posts en tweets, dus het monitoren stopt in principe nooit. Om overload te vermijden, doe je er goed aan om je tijd op sociale media slim in te delen. Verbind jezelf ertoe om elke dag een halfuurtje tot een uurtje de belangrijkste netwerken te monitoren, en houd je daar dan aan.

Plan vooraf

Om gebruikers op sociale media te engageren, moet je op regelmatige basis nieuwe, en vooral ook interessante content posten. Om je hieraan te houden, stel je best een content kalender op, waarin je alle content en topics goed op voorhand plant. Hierdoor vermijd je dat je op het allerlaatste moment nog een interessante topic en post uit je duim moet zuigen, en zo voorkom je ergernis.

Focus op je sterke punten

Er zijn een heleboel sociale netwerken waar je je producten of diensten aan te prijzen. Kies voor die sociale netwerken waarin je je sterktes optimaal kan uitspelen. Sta je bijvoorbeeld verbaal heel sterk in je schoenen, dan kan je ervoor kiezen om enkele tutorials op Youtube te plaatsen. Ben je daarentegen schriftelijk heel sterk, overweeg dan een blog. Voor goede oneliners is Twitter dan weer ideaal.

Neem een stapje terug

Sociale media kunnen soms heel overweldigend en tijdrovend zijn. Wordt het soms teveel, deins er dan zeker niet voor terug om er gewoon even uit te stappen. Niet inloggen voor een paar dagen, of zelfs maar een paar uur, kan soms al genoeg zijn om even terug de batterijen op te laden, en er nadien terug volledig in te vliegen.

Executive Summary

Social media burnout vermijden
Sommige mensen kunnen, door overload, soms echt genoeg krijgen van social media. Hier vind je 5 tips om zo’n social media burnout te vermijden.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *