Facebookfeestje in Haren leidt tot rellen

Een spijtig ongelukje kan grote gevolgen hebben. Een 15-jarig meisje, Merthe, uit het Nederlandse Haren wilde een aantal vrienden bij haar thuis uitnodigen voor haar ‘Sweet Sixteen’. Per vergissing deelde ze het bericht met tienduizenden Facebookgebruikers en dat leidde tot een ware hype op internet. Resultaat? Duizenden jongeren die in het anders zo vredige Haren rellen en vandalisme veroorzaken. En Facebook dat onrechtstreeks onder vuur komt te liggen.

Ongeziene ravage

Een veldslag en een spoor van vernieling. Snijwonden, hoofdwonden, kneuzingen en zelfs een botbreuk. Winkelruiten die gesneuveld zijn. De omschrijvingen die na het Facebookfeestje in Haren (in de buurt van Groningen) opdoken, laten niets aan de verbeelding over. Een kleine groep relschoppers is verantwoordelijk voor de ravage, aldus de politie die slaags geraakte met de personen in kwestie. Er werden zo’n 20 mensen opgepakt. En zeggen dat de meeste aanwezigen uit nieuwsgierigheid een kijkje kwamen nemen.

Inwoners bekomen van schok

De gemeente bekomt inmiddels van de mokerslag. De dienst Slachtofferhulp is ingeschakeld en er zijn bijeenkomsten waar burgers met medewerkers van Slachtofferhulp kunnen praten. En Merthe zelf is ‘ondergedoken’ op een niet nader gekende plaats. Zij heeft de gevolgen van een onschuldig bericht uiteraard niet kunnen voorspellen en had zich haar verjaardagsfeestje helemaal anders voorgesteld.

Facebook onterecht onder vuur

Ondertussen krijgt ook Facebook heel wat kritiek om het sociale medium het mogelijk maakt om dit soort bijeenkomsten snel en efficiënt te organiseren. Relschoppers zoeken manieren om vernieling aan te richten. De vandalen hebben dit keer Facebook gebruikt om zich te organiseren. Volgende keer grijpen ze ongetwijfeld een andere gelegenheid aan. Facebook met de vinger wijzen is dus te kort door de bocht.

Tegenbeweging via Facebook 

Ondertussen is er een tegenbeweging ontstaat op Facebook. Via Project Clean-X-Haren werd opgeroepen om de troep in Haren op te ruimen. De groep telt inmiddels bijna 33.000 fans. En dat zijn er meer dan de mensen die de rellen op touw hebben gezet. Als tegenstroming en teken van solidariteit kan dat tellen. En Facebook speelt hierin een cruciale rol.

Executive Summary

Rol sociale media onder vuur
Meisje maakt foutje bij het uitnodigen van vriendjes via Facebook

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *