Facebook lanceert een nieuwe zoekfunctie: Graph Search

Enkele weken geleden stuurde Facebook een geheimzinnige uitnodiging naar de pers. “Come and see what we’re building”. Gisteren was het dan eindelijk zo ver, we kregen eindelijk te zien wat Facebook aan het bouwen is: een nieuwe zoekfunctie, ‘Graph Search’ genaamd. De kern van het idee is dat je de zoekfunctie ook kan gebruiken om bepaalde zinnetjes in te typen. Bijvoorbeeld ‘foto’s van mij van voor 1990, getrokken door mijn ma’. Of  ‘foto’s van mij en vrienden’. Ook voor bedrijven is de nieuwe zoekfunctie erg interessant: je kan bijvoorbeeld ook zoeken naar ‘restaurants in Antwerpen die mijn vrienden liken’!

Facebook Graph Search

Verschillende categorieën om te doorzoeken

Als je Graph Search opent, dan kan je een aantal categorieën doorzoeken. Je kan je vriendenlijst doorzoeken, maar ook je foto’s, foto’s van je vrienden, muziek die je vrienden liken, restaurants in de buurt, enzovoort. Momenteel is het aantal categorieën beperkt, maar in de toekomst zal dit worden uitgebreid met bijvoorbeeld Instagram en andere toepassingen. Het is nog afwachten welke categorieën er bijkomen, maar mogelijk wordt dit voor lokale retailers en voor de toeristische sector erg interessant. Als iemand bijvoorbeeld zoekt naar ‘kledingwinkels op de Meir die mijn vrienden liken’ of, tijdens een citytrip, ‘plaatsen die mijn vrienden hebben bezocht’, dan wil jij daar als eerste verschijnen!

Sponsored zoekresultaten

Facebook waagt zich met deze nieuwe functie ook op de markt van de zoekadvertenties, aangezien bepaalde zoekresultaten ook zogenaamde ‘sponsored results‘ zullen bevatten. Het is nog onduidelijk waar precies die sponsored resultaten gaan komen, maar waarschijnlijk komen ze boven of rechts van de natuurlijke resultaten. Net zoals bij Google dus! De Facebook zoekfunctie zal totaal anders gebruikt worden dan de Google zoekfunctie, maar toch komt Facebook hier dus mee in het vaarwater van Google.

Graph Search sponsored results

“De privacy is gegarandeerd”

Als we Mark Zuckerberg mogen geloven, dan blijft de privacy in de nieuwe zoekfunctie gegarandeerd. De resultaten zijn immers sowieso op Facebook beschikbaar. Als je bijvoorbeeld zoekt naar ‘foto’s van Parijs’, dan krijg je enkel foto’s die je vrienden in Parijs namen te zien en openbare foto’s. Wil je niet dat jouw foto’s in de zoekresultaten van vreemden verschijnen, dan is het dus wel belangrijk om je privacy instellingen even na te lopen.

Momenteel bevindt Open Graph zich nog in een vroeg stadium. De tool is enkel beschikbaar in het Engels, en slechts enkele honderden mensen hebben er toegang toe. De komende maanden wordt de nieuwe tool uitgebreid en uitgerold voor alle gebruikers. Wil je nu al weten hoe de tool er uitziet? Mashable kreeg er toegang toe en plaatste enkele screenshots op hun website.

Facebook Graph search beta

Executive Summary

‘Graph Search’, de nieuwe Facebook zoekfunctie
Facebook lanceerde gisteren een nieuwe zoekfunctie, Graph Search genaamd. Met de nieuwe zoekfunctie kan je bepaalde zinnetjes intypen, zoals ‘foto’s van mij en vrienden’.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *