De sociale browser RockMelt: gebouwd om te delen

RockMelt_LogoMet browsers als Google Chrome, Mozilla Firefox en Internet Explorer, zal het voor de nieuwe sociale browser RockMelt niet gemakkelijk worden. Toch zal RockMelt een frisse wind zijn in het browserlandschap. De browser leeft op de cloud en gebruikt Facebook authentificatie om de browsebeleving van gebruikers te synchroniseren over verschillende machines. De browser is momenteel slechts gelimiteerd beschikbaar in publieke bèta.

De nieuwe browser gaat uit van de gedachte dat oude browsers niet gemaakt zijn voor de manier waarop we vandaag de dag gebruik maken van het web. Browsen is namelijk een passieve activiteit en het internet draait hedendaags vooral om interactiviteit.

RockMelt is gebouwd op verschillende unieke concepten. Ten eerste leeft de browser op de cloud wat je browsebeleving geprofileerd maakt: je instellingen, bookmarks enzovoort staan en blijven online opgeslagen. De browser is trouwens ook vooral gemaakt om meer te delen, zo is er bijvoorbeeld een grote ‘Share’-button voorzien bovenaan het venster die je in staat stelt om webpagina’s met afbeeldingen, video’s enzovoort te delen op je Facebook pagina.

Door Facebook te gebruiken als authentificatie, wordt je gebruikersomgeving overal beschikbaar waar RockMelt geïnstalleerd is. En dat is nu net waar RockMelt om draait: de gebruikersomgeving. Gebruikers van Google Chrome zullen zich ook ‘thuis voelen’ aangezien RockMelt gebouwd is op Chromium, het open source project achter de browser van Google. De grootste verschillen tussen Chrome en RockMelt zijn de kolommen die langs beide zijden van de browser lopen (zie screenshot).

De drie grootste veranderingen bestaan uit het feit dat de browser gebouwd is rond vrienden, feeds en zoekresultaten. De linkerzijde toont je favoriete Facebook contacten. Wanneer een contact opgelijst staat in de linkse kolom, kan je snel en gemakkelijk een Facebook chat starten met die persoon of content op hun Facebook wall plaatsen. Diezelfde contacten e-mails zenden is ook vergemakkelijkt door een contact pop-out. De bovenzijde ten slotte is bedoeld voor het zoeken.

RockMelt_Interface

Rechts staan je bookmarks en ook hier wordt de RockMelt cloud vernuftig gebruikt. Bookmarks worden automatisch geüpdate via de cloud wat wilt zeggen dat content gecachet is en dus blijft staan tot je je terug inlogt.

RockMelt is dus een zeer interessante variatie op de gekende browsers. De sociale elementen maken van de browsebeleving een aantrekkelijk en gestroomlijnd proces. De browser ondersteunt, dankzij de Chromium ondersteuning, alle extensies van Chrome en ondersteunt het ook de nieuwste aspecten van het web, namelijk HTML5 en CSS3.

Je kan jezelf aanmelden om een invitatie te krijgen voor de publieke bèta van RockMelt. Hieronder nog een filmpje van het bedrijf achter RockMelt, dat ondersteund wordt door Netscape, waarin de nieuwe browser gedemonstreerd wordt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bAPKPhoTqFY&feature=player_embedded[/youtube]

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *