Onlyhumans

Digitaal zelfbeeldIRLRisico’s social mediaMeer topics Smartphonegebruik

19.03.2014 - Social

De pro’s en contra’s van social media prikkels

We geraken steeds meer verknocht aan onze smartphones. Op restaurant, op de trein, voor het slapengaan: we zijn altijd en overal verbonden. Als eerste werk van de dag je sociale media checken is al een hele tijd werkelijkheid voor velen onder ons. Maar gaan technologie en hyperconnectiviteit wel hand in hand met face-to-face interacties? Of maken ze ons juist eenzamer dan ooit? Volgens trendwachters van ICT-dienstverlener Sogeti is het antwoord niet zo zwart-wit.

Het isolerende effect van smartphonegebruik

Hoewel we meer dan ooit verbonden zijn, staren we ons al snel blind op de sociale en mobiele technologieën waarover we tegenwoordig kunnen beschikken. Er is veel informatie, dat is waar, maar dat lijkt niet het grote probleem. De moeilijkheid is om al de informatie die op ons afkomt effectief te filteren. Te veel mensen worden volledig opgeslokt door een zee aan hapklare informatie en moeten manieren zoeken opdat hun aandacht niet versplinterd wordt.

 

Drang naar controle

Bovendien spelen sociale media onze onzekerheid in de hand. In plaats van face-to-face interacties aan te gaan, verschuilen we ons te vaak achter ons digitale zelfbeeld. Dit opgesmukte en geïdealiseerde beeld moet constant gevoed en bevestigd worden. We controleren zelf wat anderen te zien krijgen, met wie we een gesprek aanknopen en wanneer we gesprekken stopzetten. Sociale media geven een ‘veilig’ gevoel. Vooral mensen die van nature eerder onzeker zijn, geraken hier al snel aan verslingerd.

Interacties IRL (In Real Life) vereisen nog steeds erg verschillende vaardigheden.

 

Digitale interactie is geen substituut voor interactie ‘in real life’

Vaak wordt echter niet erkend dat er tegenwoordig nog een verschil zou zijn tussen face-to-face en digitale interactie, maar niets is minder waar. Zonder daarmee iets te zeggen over de kwaliteit van digitale interacties, kan je er niet omheen dat interactie IRL erg verschillende vaardigheden vereist. Social media gesprekken wekken misschien de indruk dat ze hetzelfde zijn als “echte” interacties, maar in principe mag je het typen en versturen van je gedachten niet vergelijken met een feitelijk gesprek. De verschillen zijn reëel en betekenen dat beide communicatievormen geen substituten zijn.

 

… Maar toch heeft het voordelen

Uiteraard heeft digitale communicatie via sociale media ook zijn voordelen. De toegevoegde waarde die het kan bieden aan “echte” relaties, bijvoorbeeld, en de vrijheid van meningsuiting die het met zich meebrengt. Maar ook het platform dat sociale media aan eerder verlegen mensen biedt, is op z’n minst lovenswaardig te noemen.

 

Voordelen en risico’s

Laat ons eerlijk zijn: sociale media zijn nog steeds relatief jong. We leren ze gebruiken met vallen en opstaan en veel mensen zijn zich maar wat bewust van de mogelijke risico’s met betrekking tot privacy en isolement. We moeten constant de voordelen en risico’s tegen elkaar blijven afwegen, zeker met de immense innovaties die er nog aan zitten te komen. Het is de enige manier om social media op een veilige manier in onze levens te integreren.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans