Cowbird, slowcial storytelling

De laatste tijd lijkt het wel alsof communicatie steeds sneller en sneller moet gaan. Twitter, Pinterest, Tumblr,… in een vingerknip stuur je uiteenlopende – en vaak oppervlakkige – boodschappen de wereld in. Toch duiken hier en daar tegenbewegingen op waarvoor het allemaal wat trager mag én met meer diepgang. Het recent ontwikkelde online netwerkCowbird’ is daar een mooi voorbeeld van.

Hier kunnen de storytellers onder ons opnieuw terecht voor een gezonde portie reflectie en ‘echte’ verhalen. Het is als het ware een nieuwe vorm van participerende journalistiek die op zoek gaat naar menselijke verhalen.

Wat is Cowbird precies?

Cowbird is (nu nog) een klein netwerk van mensen die verhalen vertellen. Het gaat er echter niet om het soort ‘verhalen’ dat op Facebook of elders op het web verschijnen, maar om meer persoonlijke en diepgaande stukken. Die kan men taggen, onderverdelen in thema’s en onderbrengen in collecties. De verbindingen die tot stand komen tussen persoonlijke verhalen worden in Cowbirdsagas’ genoemd. Voorbeelden hiervan zijn ‘First Love’ of ‘Occupy ’. Op die manier creëert men grote verhalen, die dan weer een extra dimensie krijgen.

 

Visuals troef

Ook Cowbird trekt de kaart van het visuele. Verhalen kunnen vasthangen aan afbeeldingen of geluidsfragmenten en vormen zo samen een story. De hele lay-out van Cowbird ziet er zeer mooi en overzichtelijk uit. Het lijkt als het ware alsof je in een mini-bibliotheek zit. Je kan verhalen die je leuk vindt opslaan en andere schrijvers volgen.

Momenteel is Cowbird nog niet voor iedereen toegankelijk. Je moet je eerst aanmelden en wat vertellen over jouw ‘schrijfsels’. Daarna wordt je aanvraag goedgekeurd of afgewezen. In de toekomst zullen leden waarschijnlijk wel andere mensen kunnen uitnodigen.

Executive Summary

Wat? Slowcial networking is een nieuwe trend in het online landschap
En? Cowbird is hiervan het perfecte voorbeeld!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *