Onlyhumans

2012FacebookInstagramMeer topics Online marketingPinterestPIPASocial MediaSOPAYoutube

07.01.2013 - Social

6 belangrijke sociale media momenten in 2012

Sociale media zijn vandaag altijd en overal aanwezig in ons dagelijks leven. Het afgelopen jaar gebeurde er dan heel wat op het gebied van sociale media. Enkele records, zoals die van de meest bekeken video op Youtube en de meest geretweette tweet ooit, sneuvelden genadeloos. Grote evenementen zoals de Olympische Spelen en de Amerikaanse presidentsverkiezingen lieten ons duidelijk niet onberoerd, en hadden hun weerslag op de sociale media. We zetten daarom even de belangrijkste gebeurtenissen op vlak van sociale media in 2012 op een rijtje!

 

Pinterest is hot

2012 was het jaar van Pinterest. In januari kreeg het de titel 'best new startup of 2011'. Het nieuwe sociale netwerk maakte dit jaar zijn opmars in Europa, en is vooral bij vrouwen bijzonder populair. Voor marketeers biedt Pinterest enkele bijzonder interessante inzichten, het leert je namelijk welke merken en producten populair zijn bij de gebruikers. Ken je als bedrijf Pinterest nog niet? Breng daar dan maar snel verandering in!

 

Protest tegen SOPA en PIPA

Op 18 januari protesteerden o.a. Wikipedia en Tumblr tegen de nieuwe SOPA en PIPA wetsvoorstellen in Amerika. De websites waren die dag niet bereikbaar, en toonden in de plaats daarvan een politieke boodschap.

 

Facebook koopt Instagram

In april kocht Facebook Instagram op voor 1 miljard dollar. Het was de grootste overname ooit voor Facebook. In december paste Instagram ongevraagd de gebruikersvoorwaarden aan, en joeg daarmee een hoop van zijn gebruikers tegen zich in het harnas.

 

Facebook gaat de beurs op

Met veel tamtam ging Facebook in mei van dit jaar op de beurs. Het zou de grootste beursgang ooit worden, en er werd volop gespeculeerd over de beursgang. De beursgang draaide echter uit op een flop: de aandelen openden aan € 38 euro per stuk, maar daalden daarna snel in waarde. Vandaag is een Facebook aandeel ongeveer € 30 waard.

 

Sociale media in de ban van de Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen hielden de hele wereld in de ban. In november verbraken die verkiezingen alle records op Twitter. De overwinningstweet van Obama (Four more years) werd de meest geretweette tweet ooit. Op Facebook was dezelfde statusupdate goed voor de meest 'gelikete' status ooit. Tijdens de Republikeinse conventie was Obama's tweet, als antwoord op de speech van Clint Eastwood, de meeste geretweette tweet tijdens die conventie.

 

Gangnam Style bereikt 1 miljard views op Youtube

Eind dit jaar bereikte 'Gangnam Style', de bekende muziekvideo van Psy, 1 miljard views. Het is daarmee de meest bekeken Youtube video ooit, vandaag staat de teller op meer dan 1.100.000.000 views. Felix Baumgarter, die in oktober de hoogste parachutesprong ooit maakte, mocht dan weer het record voor de meest bekeken livestream op Youtube op zijn naam zetten.

Dit zijn maar enkele van de belangrijkste gebeurtenissen op vlak van sociale media in 2012. Ontbreken er nog dingen in het rijtje? Vul die dan gerust aan in de comments!

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans