Welke gevolgen kan SOPA hebben voor SEO?

Ondertussen is iedereen wel mee met de hele SOPA heisa. De afgelopen week was de onrust over deze wet te voelen tech industrie en ook ver daarbuiten. SOPA ging gestemd worden in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en PIPA in de Senaat. SOPA  & PIPA zouden een halt moeten toeroepen aan de piraterij van copyright beschermde bestanden. De tegenstanders zijn hier niet tegen, ze vinden enkel dat de wetgeving te breed is waardoor er veel ruimte is voor misinterpretatie.


Negatieve invloed van SOPA op SEO

Maar de vraag waar vele online marketeers mee zitten is: “Wat betekent SOPA voor mijn SEO?”. Hoe de tekst er nu ligt, kan het twee kanten op met uw SEO. Eerst kijken we naar de negatieve gevolgen van SOPA op SEO. Met SOPA worden sites waartegen een copyright claim is ingediend door de copyright houder binnen de vijf dagen verwerkt. Met verwerken bedoelen ze: de site verwijderen uit de SERP’s, toegang via ISP en alle betalingsaccounts worden stopgezet. Men zou denken dat hier iedereen achter zou staan, wie wilt nu niet dat frauduleuze sites worden aangepakt? Maar zo simpel is het niet. Want welk grondig onderzoek kan er gebeuren binnen vijf dagen? De kans op onrechtmatige beschuldingen en straffen is wel groot.

Iedereen die als eens per ongeluk uit de SERP’s werd verwijderd kan er van meepraten hoe moeilijk het is om terug in te geraken. En de opgebouwde autoriteit voor de ban terug behalen vergt heel veel werk. Wat als een site gehackt wordt en gebruikt wordt voor illegale bestanden? Hoe lang zal het duren voor die site om terug naar boven te klimmen? Allemaal vragen waarop niemand een antwoord kan geven, ook niet bij degene die de wet steunen.

Voordelen van SOPA op SEO

Om niet een geheel eenzijdig verhaal op te hangen bekijken we ook de voordelen van SOPA voor uw SEO. Zo maakt SOPA het mogelijk om snel illegale sites te verwijderen waarmee een legale site in concurrentie was voor een goede plaatsing in de zoekresultaten.

Zo kunnen legale sites hoger eindigen, een betere CTR bewerkstelligen en leiden tot meer conversies. Dan moet men ervan uit gaan dat die mensen dezelfde aankoop gaan doen op een legale site als ze zouden doen op een illegale site. Er zijn echter veel SEO specialisten zeer sceptisch over de mogelijke gevolgen van SOPA.

We pikten dit nieuwtje op via: Epiphanysolutions.co.uk

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *