30.01.2014 - Search

Vijf onmisbare SEO tools die je traffic in 2014 doen boosten

Wat werkt en wat niet? Deze schijnbaar eenvoudige vraag ligt aan de basis van SEO-succes. Search engine optimization is dan ook een werk van lange adem, waarbij je constant moet monitoren, afwegen en aanpassen. Zorgen je zoekwoorden voor trafiek? Werkt je link building strategie? En misschien nog het belangrijkste: leiden je inspanningen tot conversies? Er zijn honderden SEO tools die je kan gebruiken om data te verzamelen, en waarschijnlijk doe je vandaag al een beroep op de grotere platformen als Google Analytics, Webmastertools, Keyword Planner en Yoast SEO. Tegelijk zijn er ook heel wat minder bekende tools die de moeite lonen.

 

Linkbuilding: the bigger picture

De tools die we hieronder bespreken, leggen vaak specifiek de nadruk op backlinks. We willen daarom graag onderstrepen dat de updates van Google spammy linkbuilding activiteiten almaar meer zijn gaan afstraffen. Links uitwisselen is dus uit den boze, je moet ze verdienen met kwalitatieve content.

Backlinks checken met MonitorBacklinks.com

Je backlinks in de gaten houden is een onontbeerlijk onderdeel van elke SEO-campagne. De Monitor Backlinks tool helpt je hierbij. De handige SEO tool stuurt je elke dag een mailtje met de backlinks die je die dag hebt gekregen. Zo kan je ze gemakkelijk monitoren en natuurlijk bekijken welke het beste werken voor je trafiek en je Google ranking. Het is trouwens perfect mogelijk om je grootste concurrenten te tracken. Met Monitor Backlinks ben je altijd op de hoogte van hun link building strategie.

Grootste voordeel: Overzichtelijke e-mail met verkregen backlinks.

Raven Tools

Raven Tools biedt je heel wat online marketing features zoals Social media management en PPC management, maar vooral de SEO Software en Content Marketing features zijn interessant voor SEO-doeleinden. SEO Software-rapporten, bijvoorbeeld, verzamelen en organiseren granulaire zoekwoorddata. Content Marketing biedt dan weer diepgaande SEO analyses en contentsuggesties op basis van een focuszoekwoord.

Grootste voordeel: Alle online marketing management tools onder één dak.

SEO PowerSuite: een 360° SEO tool

Op zoek naar een volledige en krachtige SEO tool? Dan moet je zeker SEO PowerSuite proberen. PowerSuite is opgebouwd uit vier kleinere tools die je heel wat nuttige data en insights opleveren:

  • Rank TrackerIt: Zoeken naar long-tail zoekwoorden wordt een fluitje van een cent met Rank TrackerIt. De tool checkt je top-1000 zoekwoord rankings in alle grote zoekmachines. Perfect dus voor zoekwoordonderzoek.
  • Website AuditorChecks: AuditorChecks detecteert mogelijke problemen op je website en helpt je met het indexeren van je content.
  • SEO Spyglass: De SpyGlass tool is misschien nog het beste onderdeel van PowerSuite. Het zoekt namelijk kwaliteitsvolle websites die zeer interessant zijn voor backlinks.
  • LinkAssistantHelps: Dit onderdeel is als het ware je ‘link building hub’: het verzamelt en organiseert al je backlinks op een handig dashboard.

Grootste voordeel: De uitgebreide long-tail mogelijkheden.

Websites vergelijken met Open Site Explorer

Iedereen in de digitale marketingwereld kent Moz. Misschien gebruik je zelfs een van hun vele tools. Als je Open Site Explorer nog niet gebruikt, raden we zeker aan om het eens te proberen. Waarom juist? Door gewoon de URL van je website in te geven, krijg je een overzicht van alle backlinks met bovendien de Page Authority en Domain Authority per website. Met de feature Compare Links Metrics vergelijk je je website met die van maximaal vier concurrenten.

Grootste voordeel: Door je website te vergelijken met die van concurrenten, krijg je inzicht in mogelijke verbeterpunten voor je SEO-strategie.

Nieuwe zoekwoordopportuniteiten dankzij SemRush.com

Via SemRush kan je voor een domein 1) de meest populaire landingspagina’s vinden en 2) bekijken welke zoekwoorden voor de meeste trafiek zorgen. Heel interessant dus om te kijken welke zoekwoorden je grootste concurrenten veel trafiek opleveren.

Grootste voordeel? SemRush biedt heel wat mogelijkheden voor zoekwoordonderzoek.

Gebruikte je al een van deze tools? Wat waren je ervaringen? Laat het ons zeker weten!

Bart De Koster

Bart streeft er als Project Manager naar om altijd het maximale rendement te behalen. Zijn jarenlange ervaring deelt hij graag met het hele Oh-team. Verder speelt hij gitaar in de fantastische band Suburb Songs.

Lees meer van Bart