Het nut van Wikipedia binnen marketing en SEO

De kracht van Wikipedia binnen marketing en SEO?
Wikipedia is bekend over heel de wereld, zelfs (bijna) even bekend als Google. Het is dan ook geen wonder dat search engine optimization specialisten en marketeers al lang zoeken naar een manier om Wikipedia te gebruiken.

Wikipedia staat voor veel thema’s bovenaan in de zoekresultaten van Google. Het is dus een zeer interessant doelwit voor link building. Helaas hebben alle links op wikipedia de nofollow-tag, waardoor de links geen of weinig effect zullen hebben op je ranking in Google.

In een wereld van content marketing is het echter wel interessant om de Wikipedia-pagina’s zelf te gebruiken. Cancer Research UK merkte bijvoorbeeld dat de meerderheid van de zoekresultaten naar informatie over kanker terecht kwam bij Wikipedia.

Hoe Cancer Research UK gebruik maakt van Wikipedia

Het is geen nieuwtje dat Wikipedia niet altijd de meest betrouwbare bron is. Zeker wat betreft gespecialiseerde thema’s zoals geneeskunde sluipen er fouten in de pagina’s. Bovendien is de meerderheid van de informatie onvolledig of slecht gestructureerd. Dit heeft het Cancer Research UK opgelost door zelf de Wikipedia-pagina’s over hun specialiteit, kanker, te onderhouden. Hierdoor geraakt de correcte informatie bij de hulpzoekenden en kan de NGO zijn boodschap verspreiden.

Content marketing

Wikipedia kan dus voor alle bedrijven, groot of klein, een waardevol medium zijn. Search engine optimization specialisten promoten steeds vaker content marketing als de sleutel tot succes op Google. Deze content kan makkelijk vertaald worden naar relevante Wikipedia-pagina’s voor je bedrijf. Door deze informatie toe te voegen informeer je je klanten naar de best practices in de sector, waardoor ze de juiste verwachtingen hebben van je producten of diensten. Je krijgt ook een kans om je bedrijf extra links te geven die voor extra verkeer zorgen van een ‘betrouwbare’ bron.

1 Comment

  1. Cas Timisela

    11 months ago

    De valkuil van deze aanpak is dat bedrijven een niet geheel objectief beeld weergeven van hun organisatie. Gelukkig dat moderators op Wikipedia dit bewaken.

    Over de nofollow-tags: in mijn opinie is een gezonde mix van follow en nofollow links belangrijk. De zoekmachine telt de link officieel niet mee. Maar een site die enkel honderden follow links heeft en geen een nofollow link komt niet “natuurlijk” over.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *