Drupal 7: een vooruitgang op het vlak van SEO?

Reeds lange tijd kijken vele professionals in de marketing, webdesign, IT en search sector uit naar de officiële release van drupal 7. Toch is het nog wachten tot de huidige critical bugs uit drupal 7 zijn gedebugged vooraleer we officieel van start kunnen gaan met de nieuwe Drupal versie. Een sterk punt dat Drupal 7 kenmerkt is de snelheid waarmee u gegevens zal kunnen opvragen. Google stelde al langer dat snelheid 1 van de parameters is in het Google algoritme. Ook in de webmastertools van Google werd een snelheidsgrafiek ingebouwd. Dit doet vermoeden dat snelheid een niet te onderschatten parameter voor SEO is.

Verder focust Drupal ook op meer gebruiksvriendelijkheid. Verschillende modules die nu nog apart geïnstalleerd moesten worden zullen in Drupal 7 geïntegreerd worden in de core. De modules die in de core worden geïntegreerd zijn uiteraard ook compatibel met elkaar.

Meer snelheid door focus op performance en scaling

Drupal 7 wil meegaan met de groeiende vraag aan websites met enorm veel data, veel gebruikers en de daarbij horende grote traffiek tussen de databases en de front-end van de website. Om aan deze vraag te kunnen voldoen focust men op “scaling”. Scaling is het proces waarbij men zo efficiënt mogelijk gaat omgaan met grote hoeveelheden aan data. De data in de databases wordt zo klein mogelijk opgeslagen zodat er geen bottlenecks ontstaan op de servers en de hostingpaketten. De data tussen de database en de webserver kan bovendien in kleine formaten worden geëxporteerd.

Performance is de snelheid waarmee de gegevens kunnen worden ingelezen vanuit de database. Een van de belangrijkste parameters van scaling is de caching die ervoor zorgt dat data slechts 1 keer moet worden opgevraagd vanuit de database. De volgende keer dat een bezoeker dezelfde data opvraagt wordt een cache versie ingeladen en weergegeven in de browser. Dit zorgt ervoor dat de laadtijd van de data veel sneller is en dit is een voordeel naar seo en naar usability toe. Hoe frequent caching van data moet plaatsvinden is volledig in te stellen in de Drupal backoffice.

Enkele Drupal 7 core modules

Block caching: Blocks worden na 1 vertoning opgeslagen in de cache. De volgende keer dat een block wordt opgevraagd wordt de cache aangesproken en wordt de inhoud van dit block sneller in de browser getoond. Het interval waarmee een block gecached moet worden is volledig in te stellen naar wens.

404 blocks: Wanneer een 404 error wordt gegenereerd krijgt de bezoeker van de website een standaard drupal 404 pagina te zien. De 404 pagina kan ook zelf worden aangemaakt.

CCK (content construction kit): De content construction kit wordt volledig geïmplementeerd in de core van Drupal. Deze module laat toe om extra custom fields toe te voegen aan nodes. De aangemaakte content type’s kunnen bovendien volledig worden gestijld naar wens.

Imagecache: Geeft de mogelijkheid om afbeeldingen die geupload worden specificaties mee te geven. U kan afbeeldingen schalen in hoogte of breedte, croppen, roteren, tekst toevoegen aan de afbeelding, …

De volledige lijst met Drupalmodules die in de core vanDrupal 7 zullen worden geïntegreerd vindt u op de website van unleashedmind.

Drupal 7 expertise via Queromedia

Heeft u nog extra vragen over het Drupal 7 cms? Of denkt u er aan om een website te bouwen met Drupal? Bij Queromedia kan u steeds terecht voor SEO expertise daaromtrent! Contacteer ons vandaag nog via ons webformulier!

2 Comments

 1. Tim Leytens

  13 months ago

  Wat een nieuw voordeel ook is in drupal 7 betreffende SEO is dat RDF in core zit. http://nl.wikipedia.org/wiki/Resource_Description_Framework.

  Nu enkel hopen dat alle andere belangrijke modules voor SEO snel naar D7 worden geport.

  Voor echte performance winst zal het gebruik van drupal cache alleen niet genoeg zijn, aangezien de database en scripts nog steeds aangesproken moeten worden. hier zullen toch tools van derden voor nodig blijven. Varnish, APC, MemCache,… Ook zal het aan de contributors zijn om hun modules zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

 2. Tom Bogaert

  13 months ago

  idd Tim, microformats, RDF maakt het allemaal interessanter én moeilijker én meer werk om ook semantisch te laten weten aan de zoekmachines waar je precies over praat. Google deed recent ook een overname in die richting, iets met meta… maar ik ben de naam kwijt en heb nu een sollicitatie (dus geen tijd om het op te zoeken)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *