11.08.2011 - Content

De waarde van een creatieve 404-pagina

Er wordt nog al eens algemeen aangenomen dat 404-pagina’s slecht zijn voor SEO. In bepaalde gevallen kan dit inderdaad zo zijn, maar met een custom build 404-pagina kan je de nadelen van een 404-pagina ombuigen naar voordelen. Bovendien kan je op een custom 404-pagina je creatieve lusten botvieren!

Wat is een 404-pagina?

Dit is voor de meesten onder jullie een kleine opfrissing maar wat is een 404-pagina nu juist? Bezoekers of zoekmachines krijgen een 404 not found foutcode wanneer ze een link trachten te volgen die niet langer bestaat of op een pagina trachten te komen die niet langer bestaat. De server kan die pagina niet vinden en geeft dus een 404 foutcode weer.

Is een 404-pagina slecht voor SEO?

Indien je de pagina onveranderd laat, wel. Een standaard 404-pagina is een saaie pagina met een witte achtergrond met daarop enkele zwarte letters:

Zulke 404-pagina’s zijn inderdaad slecht voor SEO. Bezoekers die op zulke pagina’s komen, zullen je site meteen verlaten en ook spiders en crawlers die je site crawlen kunnen niet verder via zo’n pagina. Wanneer ze op een later tijdstip terugkomen en merken dat de pagina nog steeds een 404 foutcode geeft, zal de pagina uit de SERP’s verwijderd worden. Zo loop je dus niet enkel mogelijke bezoekers en conversies mis maar verlies je ook een (misschien) belangrijke positie in de zoekmachines. Zorg dus voor een goede oplossing!

Wat is de correcte oplossing voor een 404-pagina?

Sommigen opperen voor 301 redirects. In sommige gevallen kan dat inderdaad een goede oplossing zijn, wanneer je bijvoorbeeld een gelijkaardige pagina hebt met gelijkaardige content. Maar een 301 redirect is niet altijd de beste oplossing. Soms heb je geen goede pagina om naar door te linken en dan zie je dat veel websites gewoonweg naar de homepage linken. Op die manier daalt de relevantie van de link en zal een gebruiker dus ook niet ‘voldaan’ zijn en mogelijk je site verlaten wat dus ook een verlies van conversies betekent.

Wat is dan wel de oplossing? Een custom build 404 page! Creëer je eigen 404-pagina waarbij je enkele belangrijke punten moet implementeren op je 404 page:

  • Voorzie de pagina van branding. Op die manier lijkt de 404 pagina minder op een foutpagina
  • Plaats navigatie op de pagina. Zo kan je de algemene navigatie van je site overnemen maar kan je ook links naar de meest bezochte pagina’s op de 404 page plaatsen
  • Integreer een zoekfunctie op de 404 page. Op die manier kunnen bezoekers hun zoektocht verder zetten zonder je site te moeten verlaten
  • Zorg voor entertainment! Er zijn ettelijke voorbeelden van echt geweldige 404 pagina’s. Zulke pagina’s zijn niet frustrerend, integendeel, ze worden wijdverspreid via social media waardoor je 404-pagina redelijk wat link juice kan vergaren. Als je dan extra links op de pagina plaatst, kunnen ook die pagina’s genieten van de link juice
  • Je kan je 404-pagina ook voorzien van een leuk tekstje. Sommigen gebruiken haiku’s, anderen gebruiken bekende quotes. Wees creatief!
  • Een spelletje op je 404-pagina zal ook voor enig entertainment zorgen en zal de aandacht afleiden van het feit dat de pagina niet gevonden werd
  • Laat je informeren door je bezoekers door te vragen een foutpagina te melden via het contactformulier
  • Tracht zoveel mogelijk 404 foutcodes te vermijden. Via Google Webmaster Tools kan je onder Diagnose – crawlfouten nagaan welke pagina’s crawlfouten geven. Vervolgens kan je deze redirecten, laten verwijderen uit de index of doorverwijzen naar je zelfgemaakte foutpagina
  • Ten slotte kan je ook geld verdienen met je 404-pagina. Plaats er bijvoorbeeld een speciale aanbieding op voor een bepaald product. Of je kan ook geld opbrengen voor een goed doel: http://www.404sponsoring.info

Wanneer je er toch voor kiest een niet-bestaande pagina te laten verwijderen uit de zoekresultaten, dan moet je de pagina laten vergezellen door een 404 status code, op die manier weet de zoekrobot dat deze pagina niet bestaat en verwijderd mag worden.

Inspiratie nodig? Creatieve 404 pagina’s

Na het ontdekken van de 404-pagina van Nosh, wat ik echt een geweldige 404-pagina vind, ben ik op zoek gegaan naar enkele creatieve oplossingen. Mocht je geen inspiratie hebben voor je eigen 404-pagina, dan zal dat na het zien van onderstaande 404-pagina's zeker opgelost zijn:

 

Kijk zeker ook eens op Mashable, zij hebben enkele echt geweldige 404 pages opgelijst.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans