De mogelijkheden van Video Content grijpen in 2012 met VSEO

We zeiden in 2011 nog dat video content sterk aan populariteit zal toenemen in 2012. Uiteraard moeten we dan ook enkele tips & tricks voor VSEO (Video SEO) meegeven waarmee je filmpjes kan gaan optimaliseren voor de zoekmachines. En laat ons daarbij niet vergeten dat YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld is…

Als je dit jaar wilt starten met het creëren of cureren van video content, moet je uiteraard wel op de hoogte zijn van hoe je die filmpjes moet optimaliseren voor de zoekmachines. Het zou zonde zijn prachtige bedrijfsfilms of reclamespots te maken, misschien zelfs in de hoop een viraaf effect te creëren, om dan niet in de zoekresultaten te verschijnen.

Video SEO – Tips & Tricksyoutube-video-content-2012

Tip 1 – YouTube!

Zoals in de inleiding gezegd: YouTube is de tweede grootste zoekmachine ter wereld, maak daar dan ook gebruik van. Uiteraard zijn er nog vele andere video sites waarop je video content kan uploaden, wat trouwens zeker geen slecht idee is. Maar met 111 miljoen maandelijkse bezoekers in 2011 krijg je op YouTube kosteloos een immens groot bereik. En iemand die denkt dat YouTube niet goed is voor een lokaal Belgisch bedrijf, heeft het mis. YouTube stelde onlangs Youtube.be voor wat Belgische bedrijven niet alleen nieuwe advertentiemogelijkheden biedt, zoals pre-roll advertising, maar ook betere mogelijkheden biedt om Belgische consumenten te bereiken.

Daarnaast biedt YouTube ook nog andere opties voor video SEO zoals YouTube Analytics waarmee je kan nagaan hoe je video’s presteren, wat de betrokkenheid van de bezoekers is van je kanaal en wat hun demografische gegevens zijn, enzovoort. Nog een handige metric is waar je video’s bekeken worden. Alle metrics en tools die YouTube Analytics je biedt, geven je een zeer goed beeld van wie je bereikt met je video’s en wat het effect daarvan is.

Ten slotte kan je op YouTube ook heel wat zoekmachinevriendelijke informatie meegeven aan je video’s zoals een titel, tags en een beschrijving (en dus keywords) en kan je als teaser zelfs verschillende thumbnails voor je video’s kiezen. Bovendien geeft YouTube je ook nog enkele mogelijkheden om je video’s te bewerken, er ondertitels en annotaties aan toe te voegen en ze volgens bepaalde categorieën in te delen.

Het nieuwe, meer ‘social media minded’, YouTube design zorgt er trouwens ook voor dat je video’s beter gedeeld kunnen worden. Maar vergeet vooral niet om je video’s ook op je eigen site te plaatsen!

Tip 2 – Zoekmachinevriendelijke video’s op je eigen site

Het is belangrijk om video’s op je eigen site te plaatsen. En dit geldt uiteraard niet alleen voor webshops die productvideo’s hebben. Ook (corporate) blogs en websites kunnen en moeten video content bieden aan bezoekers: van interviews en bedrijfsfilms tot presentaties en event reports. De video’s moeten dan uiteraard voorzien worden van een zoekmachinevriendelijke titel en URL. Ook video’s kunnen dus zoekmachinevriendelijke URL’s hebben waarin keywords gebruikt worden.

Het is daarnaast ook belangrijk om de video’s allemaal op een aparte pagina te plaatsen. Zo kan je niet alleen meer pagina’s creëren, maar creëer je ook de mogelijkheid om meer interne en externe links op te bouwen. Bovendien mag je ook niet vergeten de video’s meta tags mee te geven en relevante keywords te gebruiken in de beschrijving die ook overeenkomen met de andere content op de pagina . Geef gebruikers ten slotte ook de mogelijkheid je video’s te delen via social media en e-mail en (eventueel) op andere sites in te sluiten.

Ten slotte is het dus ook noodzakelijk links naar de video’s en de daarbijhorende pagina’s te leggen. Neem ze daarom op in je sitemap maar verspreid ze ook op andere sites, waaronder YouTube en leg dan steeds een back link naar de pagina waarop de originele video staat.

Tip 3 – Online video content is de toekomst

youtube-mobiele-toestellen-video-content
Denk maar aan de nieuwe smart tv’s. Televisie’s die toegang hebben tot internet en dus ook tot YouTube. En als je weet dat ook Google hier hard mee bezig is (hoewel ze nog niet echt succesvol waren) dan weet je dat er ook daar enkele kansen liggen.

Maar wat volgens ons veel belangrijker is, is dat je via video content echt een gezicht aan je bedrijf kan geven. Conversation management via video content bijvoorbeeld. Niet alleen video chat voor de klantendienst maar ook video content waarmee/waarin een bedrijf negatieve reacties beantwoordt en zo nog oprechter zal overkomen. En ook bij content marketing zal video content  een steeds grotere rol beginnen spelen. Instructievideo’s waarbij een werknemer van het bedrijf uitlegt hoe je iets correct moet monteren maar ook presentaties, trainings, bedrijfsnieuws en -mededelingen, enzovoort.

Ten slotte moet er ook aan mobiele toestellen en mobiel internet gedacht worden. Niet iedere smartphone kan ieder videoformaat afspelen wat natuurlijk een gemiste kans zou zijn. Zo ondersteunen Apple toestellen nog steeds geen Flash en zullen ze dat allicht ook niet snel doen… Maar ook hier is de mogelijkheid tot delen zeer belangrijk. Steeds meer video content wordt via mobiele toestellen bekeken dus ook hier moet de mogelijkheid voorzien worden om gemakkelijk en met slechts enkele klikken (of taps) te delen.

Iets wat misschien overbodig is, maar we geven het toch nog even mee: verzorg je films. Zorg voor goede beeldkwaliteit, zo mogelijk zelfs HD, en goede geluidskwaliteit. Indien mogelijk moet je ook voor een aantrekkelijke thumbnail zorgen. Je moet je bezoekers kunnen verleiden je film te bekijken. Vermijd trouwens ook video’s die automatisch beginnen te spelen bij het openen van de pagina. Bezoekers moeten zelf kunnen beslissen of ze je video bekijken, vandaar dat al het voorgaande van zo’n groot belang zal zijn in 2012.

En ook daarna natuurlijk.

Executive Summary

Wat? VSEO, ofwel Video Search Engine Optimization
Waarom? Omdat video content in 2012 belangrijk wordt voor bedrijven en marketing

2 Comments

 1. Technopsis

  10 months ago

  Een erg interessant stuk.
  Ik ben zelf student en ga binnenkort beginnen aan mijn afstudeer traject. In eerste instantie wilde ik een onderzoek starten over VSEO en de mogelijkheden/uitwerkingen daarvan, maar ik zal dat er meer bekend was op dat gebied dan ik had gehoopt. Mijn vraag is dan ook:
  Zou het nog nut hebben een uitgebreid onderzoek te verichten op het gebied van VSEO, of is alles op dat vakgebied nu ondertussen wel bekend?
  Verdere tips zijn natuurlijk altijd welkom!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *