De invloed van wederkerende links op je positie in Google

Wederkerende links, ook wel reciprocal links genoemd, stammen af uit de tijd dat de beesten nog konden spreken en er nog geen sprake was van social media. Tegenwoordig bestaat het concept (“ik link naar jou, jij naar mij”) nog steeds, weliswaar een beetje op de achtergrond. Waarom? De laatste jaren is er heel wat heisa rond ontstaan: bestraffen zoekmachines zoals Google of Bing het gebruik van wederkerende links en waarom? Hieronder enkele tips.

Hoe doe je het niet?

Begin niet in het wilde weg links te plaatsen die niets met jouw producten of diensten te maken hebben. Google is niet gekant tegen reciprocal linking, maar wel tegen grootschalige linkbuilding, bijvoorbeeld portaalsites en andere ‘link farms’. De reden hiervoor is dat deze sites enkel een verzameling van links voorstellen, maar verder weinig relevant en kwalitatief zijn ten opzicht van je eigen website. Ook ‘smeken’ om back links via mail of telefoon is passé en onprofessioneel.

Hoe doe je het wel?

Om een goede Google ranking te verkrijgen is het belangrijk dat je goede back links verwerft. Dit zijn links afkomstig van sites die relevant zijn voor jouw producten en diensten en daarenboven ook vertrouwd worden door Google. Wanneer wordt een website dan vertrouwd door Google? Onder andere wanneer die kwalitatieve, relevante content bevat of veel sociale interactie genereert via bijvoorbeeld Twitter. Je reciprocal links kan je vervolgens plaatsen op een aparte webpagina of integreren in blogposts en content.

Wanneer je die voorwaarden toepast en voldoende voorzichtigheid aan de dag legt bij de keuze van je back links, dan kan je een hogere page rank genereren in Google, Bing en anderen. Natuurlijk maken reciprocical links slechts een klein deel uit van je SEO-strategie, andere dingen die je positie kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid op social media, je websitestructuur, de gebruikte keywords, etc.

Maak jij gebruik van reciprocal links en heb je er slechte of goede ervaringen mee? Laat het ons dan zeker weten, we zijn benieuwd naar je mening.

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *